Η Βαλέρια διαβασε το ‘Πριν Φύγω’

Η Λόρεν Ολιβερ έχει δημιουργήσει μερικά υπέροχα έργα που απευθύνονται κυρίως στους εφήβους. Βρίσκομαι στα 19 μου χρόνια, ακόμα με το άγχος της έμπνευσης να με κυνηγάει, νιώθοντας ακομα λιγάκι απο εκείνη την ανασφάλεια των εφηβικών χρόνων μιας και μόλις τελειωσε εκείνη η περίοδος της ζωής μου. Η Ολιβερ ηταν παντα μια συγγραφέας έμπνευση για μένα μιας και ενω κινείται στο στοιχειο με το οποίο ασχολούμαι και εγώ (εφηβικά προβλήματα, ερωτικες απογοητεύσεις) παράλληλα δίνει στα βιβλία της νότες φανταστικού και στοιχεια του απροβλεπτου, κάτι που προσωπικά αγαπώ να βρίσκω στα έργα που διαβάζω.

Περιληψη

Η Σαμάνθα Κίνγκστον έχει τα παντα: βγαίνει με ενα αγόρι που το θέλουν όλες, έχει τρεις απίστευτες κολλητές και μπορεί να κανει οτι θέλει στο σχολείο της – απ’το να διαλέγει το καλυτερο τραπέζι στο κυλικείο μέχρι το να πιάνει την καλύτερη θέση στο πάρκινγκ. Η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να είναι ακόμα μια μέρα στην υπέροχη ζωή της. Να όμως που είναι η τελευταια της της μέρα. Επειτα όμως της δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Στην πραγματικότητα έχει συνολικά επτά ευκαιρίες. Ζει και ξαναζεί την τελευταία της μέρα επτά φορές – μέσα σε αυτή τη βδομάδα πρεπει να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει το θάνατο της και να ανακαλύψει την πραγματική αξία όλων αυτών που κινδυνεύει να χασει.

Προσωπικη άποψη ή αλλιώς κριτική

Η Λόρεν Ολιβερ έχει κατά την άποψή μου μαγική πένα αν πιάσεις να διαβάσεις βιβλίο της δε πρόκειται να το αφήσεις μέχρι να μάθεις όλα τα συμβάντα μέχρι και την τελευταία σελιδα γιατί τίποτα δεν είναι προβλέψιμο. Ο λόγος της είναι όμορφα δομημένος και η ίδια η συγγραφέας μέσα απο τους χαρακτήρες της παίζει με τη ψυχολογική διάθεση του αναγνώστη.

Η πρωταγωνίστρια παρόλο που φαινομενικά περιτριγυρίζεται από την αγαπημένη της οικογένεια και τις καλύτερες φίλες της, στις σημαντικές αποφάσεις που κλίνεται να πάρει είναι ολομοναχη. Ετσι δεν είναι άλλωστε και στην πραγματική ζωή;

Μπορούμε εύκολα να ταυτιστουμε με το σχολικό περιβάλλον, με τα συναισθήματα των βασικών ηρώων και ίσως στο τελος θυμηθούμε τις δικές μας σχολικές περιπέτειες, τους παλιούς μας συμμαθητές και ίσως αναλογιστούμε τις επιλογές που κάναμε οσο αφορα τους φίλους μας, τους ‘εχθρούς’ μας καθώς και την οικογένειά μας, η οποία κατέχει τη σημαντικότερη θέση στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Στο ‘Πριν Φύγω’ δίνεται τροφή για σκέψη όσο αφορα το θάνατο, τη δημοφιλία, τη καλοσύνη καθως και το τι συνέπειες μπορεί να έχουν οι πράξεις μας στο σύνολο.

(Κείμενο: Valoria Law)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s