Ο Νικόλας διάβασε το Prince of Thorns του Mark Lawrence

 

Το Prince of Thorns (μτφ. Ο Πρίγκιπας των Αγκαθιών) είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας The Broken Empire, αλλά και το πρώτο βιβλίο του Mark Lawrence. Πολλοί το κατατάσσουν στην κατηγορία “Grimdark,” μια κατηγορία για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός, αλλά διακρίνεται απ’ τα χαρακτηριστικά της: χαρακτήρες με γκρι ηθική, έντονες σκηνές βίας, περιγραφές που σοκάρουν κ.α.

 

Περίληψη (χωρίς spoilers):

Το βιβλίο ξεκινάει με τον νεαρό πρίγκιπα Jorg, παγιδευμένο μέσα σε έναν αγκάθινο θάμνο να γίνεται μάρτυρας στη δολοφονίας της μητέρας του και του αδερφού του από τον ίδιο του το θείο. Ο βασιλιάς, όμως, δε μοιράζεται την ανάγκη για εκδίκηση όπως ο γιός του και αποφασίζει να αφήσει τον δολοφόνο να ξεπληρώσει το έγκλημά του δωρίζοντας μερικά άλογα στο βασίλειο. Γεμάτος με οργή και δίψα για εκδίκηση, ο Jorg, αποφασίζει να διαβεί ένα μονοπάτι γεμάτο θάνατο και σκοτάδι, απελευθερώνοντας τους χειρότερους εγκληματίες του βασιλείου απ’ τα μπουντρούμια τους. Ως ηγέτης μιας ομάδας αποτελούμενη από βιαστές, δολοφόνους και ληστές, ο 14χρονος Jorg, θα κάνει τα πρώτα του βήματα στο δρόμο της εκδίκησης.

 

Το κοινό του Prince of Thorns:

Το βιβλίο δεν είναι για όλους. Ο Lawrence πατάει επάνω σε πολλά ευαίσθητα θέματα όπως ο βιασμός. Οι περιγραφές βίας είναι υπερβολικά γραφικές μερικές φορές και ο πρωταγωνιστής σίγουρα δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Λάτρεις του Low αλλά και του High Fantasy θα το αγαπήσουν καθώς έχει στοιχεία και απ’ τις δύο κατηγορίες. Φυσικά, οι fans του Grimdark θα το ερωτευτούν.

 

Τα υπέρ και τα κατά:

Ο Lawrence έχει απίστευτα όμορφο λόγο, κάθε πρόταση μοιάζει ξεχωριστή και αποτυπώνει υπέροχα τον περίπλοκο και πρωτόγνωρο χαρακτήρα του Jorg Honorous Ancrath, τον οποίο και λάτρεψα. Ο κόσμος του Broken Empire είναι ιδιαίτερος και μοναδικός με τρόπους που δε θα αποκαλύψω στην κριτική μου για να αποφύγω spoilers. Η εμπειρία του να διαβάσεις αυτό το βιβλίο είναι απαραίτητη για τους λάτρεις του μεσαιωνικού και του φανταστικού.
Όσο και να αποθεώνω αυτό το βιβλίο, υπάρχουν σίγουρα κάποια στοιχεία στα οποίο είναι κάπως αδύναμο. Για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής είναι ένα 14χρονο πανέξυπνο αγόρι, το οποίο καταφέρνει να κοντράρει στη μάχη άτομα που πέρασαν όλη τη ζωή τους πολεμώντας. Φυσικά αυτό το αιτιολογεί ο Lawrence καθώς ο Jorg δε πολεμάει δίκαια. Ποτέ. Αλλά δε παύουν να υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό το βιβλίο είναι το ντεμπούτο ενός συγγραφέα.

Βαθμολογία:

Το Prince of Thorns είναι αδιαφιλονίκητα ένα διαμάντι στην κορώνα της φαντασίας, μαζί με την υπόλοιπη τριλογία η οποία είναι ακόμα πιο δυνατή απ’ το πρώτο βιβλίο. Ο Jorg έγινε ο αγαπημένος μου χαρακτήρας (ή τουλάχιστον top 3) και δύσκολα θα πάρει κάποιος τη θέση του.

4.5/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s