Ο Νικόλας διάβασε το King of Thorns του Mark Lawrence

Το King of Thorns (μτφ. Ο Βασιλιάς των Αγκαθιών*) είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας The Broken Empire. Πολλοί το κατατάσσουν στην κατηγορία “Grimdark,” μια κατηγορία για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός, αλλά διακρίνεται απ’ τα χαρακτηριστικά της: χαρακτήρες με γκρι ηθική, έντονες σκηνές βίας, περιγραφές που σοκάρουν κ.α.

jason chan
Art by Jason Chan

Περίληψη: (χωρίς spoilers)

Η χώρα μαστίζεται απ’ το μένος εκατοντάδων μαχών, καθώς άρχοντες και ποταποί βασιλιάδες πολεμάνε για το θρόνο της Διασπασμένης Αυτοκρατορίας. Ο μακρύς δρόμος για να εκδικηθεί τη σφαγή της μητέρας του και του αδελφού του, αποκάλυψε στον πρίγκιπα Jorg Honorous Ancrath τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω απ’ τον ατέρμονο πόλεμο. Αναγνώρισε ότι παίζεται ένα παιχνίδι και ορκίστηκε να διαλύσει τους παίχτες. Πρώτα όμως πρέπει να συγκεντρώσει τα δικά του πιόνια, να μάθει τους κανόνες του παιχνιδιού και να ανακαλύψει πώς να τους παραβεί.

Ένας στρατός έξι εθνών που μετράει είκοσι χιλιάδες στρατιώτες, βρίσκεται προ των πυλών του Πρίγκιπα, με επικεφαλής έναν αγαπημένο πρωταθλητή του λαού. Κάθε σωστός άνθρωπος προσεύχεται αυτός ο λαμπερός ήρωας να ενώσει την Αυτοκρατορία και να θερατεύσει τις πληγές της. Κάθε οιωνός υπόσχεται ότι θα το καταφέρει. Κάθε καλός βασιλιάς ξέρει ότι πρέπει να ορκιστεί πίστη στο όνομά του μπροστά στον τρομακτικό στρατό του, ώστε να μπορέσουν να σώσουν τους ανθρώπους τους και τη γη τους. Αλλά ο Jorg δεν είναι καλός βασιλιάς.

Αντιμέτωπος με έναν εχθρό πολλές φορές πιο μεγάλο απ’ τον δικό του, ο Jorg ξέρει ότι δε μπορεί να κερδίσει σε μια δίκαιη μάχη. Αλλά το να δώσει μια δίκαιη μάχη δεν ήταν ποτέ στα σχέδια του Jorg.

Το κοινό του King of Thorns:

Το 2ο βιβλίο της σειράς του Lawrence παραμένει αμφιλεγόμενο. Οι πιστοί του Grimdark έχουν ακόμα ένα βιβλίο που πρέπει να προσθέσουν στην to-read λίστα τους, καθώς και άτομα τα οποία είναι λάτρεις του φανταστικού. Αναγνώστες που ίσως να είναι ευαίσθητοι προς τη βία αλλά και τη σκληρότητα της ζωής, καλύτερα να το αποφύγουν. Ο Jorg δεν είναι ο πρίγκιπας του παραμυθιού και ούτε προσποιείται ότι είναι.

Τα υπέρ και τα κατά:

Ο μαγευτικός λόγος του Lawrence συνεχίζει να συναρπάζει και να εξελίσσεται. Ο ήρωάς του ωριμάζει μαζί με τη γραφή του και ο κόσμος του Broken Empire μεγαλώνει. Στο 2ο βιβλίο της τριλογίας, ο Jorg έχει πολύ καλύτερη ανάπτυξη χαρακτήρα απ’ όσο στον Πρίγκιπα των Αγκαθιών και η ιστορία δένει πολύ καλύτερα. Το King of Thorns χαρίζει στον πρωταγωνιστή του απίστευτα δυνατές στιγμές όπου φαίνεται το ποιόν του και τα γερά θεμέλια που χτίστηκαν στο προηγούμενο βιβλίο.

Το βιβλίο ίσως να κινείται κάπως αργά καθώς υπάρχουν πολλές αναδρομές στο παρελθόν και ένα μεγάλο κομμάτι του King of Thorns είναι η διεξαγωγή μιας μάχης που περιγράφεται απ’ την πρώτη σελίδα του βιβλίου μέχρι σχεδόν το τέλος.

Βαθμολογία:

Ο αργός ρυθμός του, δε μπορεί να αποσπάσει απ’ το γεγονός ότι ο Jorg εδραιώνεται ως ένας απ’ τους καλύτερους χαρακτήρες του φανταστικού. Ο Lawrence, με τη δεύτερή του συγγραφική προσπάθεια καταφέρνει να πατήσει στις πλάτες τιτάνων όπως ο J. R. R. Tolkien και να προσθέσει τη δική του πινελιά στον καμβά της αφήγησης ενός πολυπερπατημένου κλάδου γραφής και να ξεχωρίσει.

5/5

*Ο τίτλος μπορεί να αποκλείει διότι δεν έχει μεταφραστεί επίσημα ακόμα στα ελληνικά.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s