Ο Νικόλας διάβασε το Emperor of Thorns του Mark Lawrence

Το Emperor of Thorns (μτφ. Ο Αυτοκράτορας των Αγκαθιών*) είναι το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας The Broken Empire. Πολλοί το κατατάσσουν στην κατηγορία “Grimdark”, μια κατηγορία για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός, αλλά διακρίνεται απ’ τα χαρακτηριστικά της: χαρακτήρες με γκρι ηθική, έντονες σκηνές βίας, περιγραφές που σοκάρουν κ.α.

kimi kincaid.jpg
Art by Kim Kincaid

Περίληψη: (χωρίς spoilers)

Ο βασιλιάς Jorg Ancrath είναι είκοσι χρονών και βασιλιάς οχτώ βασιλείων. Η εκδίκηση εναντίον του πατέρα του δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα και οι δαίμονες που τον στοιχειώνουν μεγαλώνουν.  Ακόμα και τώρα, όσο βασανιστικό και να είναι το μονοπάτι που επέλεξε, σκοπεύει να συνεχίσει να το ακολουθεί.

Ο Jorg θέλει να γίνει αυτοκράτορας. Είναι μία θέση που δε μπορεί να κερδίσει με το σπαθί του αλλά με ψήφους. Ιστορικά, κανένα άτομο δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων, αφήνοντας το θρόνο της Διασπασμένης Αυτοκρατορίας άδειο. Ο Jorg σκοπεύει να το αλλάξει αυτό. Έχει ανακαλύψει τη χαμένη τεχνολογία της χώρας και σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει.

Αλλά σύντομα θα βρει έναν αντίπαλο για να σταθεί στο δρόμο του, έναν νεκρομάντη που όμοιό του δεν έχει συναντήσει. Ένα άτομο που προκαλεί μίσος και φόβο μεγαλύτερο απ’ τον ίδιο: ο Νεκρός Βασιλεύς.

Το κοινό του Emperor of Thorns:

Το τρίτο βιβλίο της σειράς του Lawrence ολοκληρώνει την εκκεντρική τριλογία. Ο Jorg έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό και το ανταμείβει δεόντως.  Αναγνώστες που ίσως να είναι ευαίσθητοι προς τη βία αλλά και τη σκληρότητα της ζωής, καλύτερα να το αποφύγουν. Η ψυχρότητα του Jorg εξυπηρετεί τους σκοπούς της ιστορίας, αλλά ίσως να είναι υπερβολική για κάποιους.

Τα υπέρ και τα κατά:

Ο Jorg Honorous Ancrath, ολοκληρώνει το έπος του με φαντασμαγορική έξοδο. Ο χαρακτήρας του υπόσχεται πολλά, ανεβάζοντας τον πήχη πιο ψηλά με κάθε βιβλίο αλλά ο Lawrence κρατάει τις υποσχέσεις του. Η έλλειψη ηθικής που χαρακτηρίζει τον πρωταγωνιστή του Broken Empire επιτρέπει εξελίξεις που συναρπάζουν και ξαφνιάζουν. Είναι δύσκολο ένας χαρακτήρας σαν τον Jorg να παραμείνει πιστός στον εαυτό του ενώ εξελίσσεται, παρ’ όλα αυτά δε προδίδει ποτέ το μύθο που έχει χτιστεί γύρω απ’ το πρόσωπό του. 

Το πρώτο μισό του βιβλίου είναι κάπως αργό, καθώς ο Lawrence προετοιμάζει το έδαφος για το μεγάλο φινάλε και μοιάζει λίγο αντικλιματικό, χωρίς όμως να αφαιρεί απ’ την εμπειρία. 

Βαθμολογία:

Υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες ιστορίες στον κλάδο του φανταστικού με χαρακτήρες που έχουν κερδίσει αντάξια τη θέση τους στα ράφια κάθε θαυμαστή του είδους. Λίγες είναι όμως οι ιστορίες που κλείνουν με τρόπο που εξυψώνει τους πρωταγωνιστές τους. Παρόλο που το βιβλίο αργεί να βρει το ρυθμό του προσφέρει το τέλος που θα έπρεπε να έχει ένας χαρακτήρας όπως ο Jorg. Η κορύφωση στη δυνατότερη τριλογία που έχω διαβάσει μέχρι και σήμερα.

5/5

*Ο τίτλος μπορεί να αποκλείει διότι δεν έχει μεταφραστεί επίσημα ακόμα στα ελληνικά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s