Η Βαλέρια διάβασε το ‘Φίλα με’ της Μπεθ Ρικλες

Και επιστρέφω ξανά με μια κριτική βιβλίου με εφηβικό περιεχόμενο. Ένα βιβλίο που σαν έφηβη που ήμουν τότε στα 17 μου χρόνια, μου κίνησε άπειρα την περιέργεια.

Περίληψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο

Εκείνη είναι όμορφη, δημοφιλής – και δεν έχει δώσει ακόμα το πρώτο της φιλί.

Εκείνος είναι το “κακό παιδί” του σχολείου, που μπλέκει σε καβγάδες και οδηγεί μηχανή.

Όταν η Ελ φιλιέται με το μεγαλύτερο αδερφό του καλύτερού της φίλου, Λι, σε ένα διαγωνισμό φιλιού στο σχολείο, η ζωή της ανατρέπεται.

Ο χρόνιος, ανομολόγητος έρωτάς της για τον Νόα παίρνει σάρκα και, παρότι εκείνη αδυνατεί να το πιστέψει, οι δύο έφηβοι ερωτεύονται.

Ο φόβος της Ελ μήπως κλονιστεί η φιλία της με τον Λι ξεπερνιέται σχετικά γρήγορα και ανώδυνα και από τους δύο. Όταν όμως ο Νόα αναχωρεί για το Χάρβαρντ, στην άλλη άκρη της χώρας, θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως σχέση;

«Και τώρα θα τον φιλούσα. Το ήξερα πως δε χρειαζόταν να το κάνω αν δεν το ήθελα. Κανείς δεν μπορούσε να με αναγκάσει. Και αυτό ήταν το χειρότερο απ’ όλα: Ήξερα πως είχα την επιλογή να αρνηθώ, αλλά δεν μπορούσα.

Σκύψαμε και οι δύο μπροστά. Κι αν είχε κολλήσει μαλλί της γριάς στα δόντια μου; Κι αν είχα περίεργη γεύση; Σταμάτα, σταμάτα, σταμάτα! Το πρώτο μου φιλί…»

Κριτική ή αλλιώς προσωπική άποψη

Όταν ξεκίνησα το λύκειο, συνήθιζα κάθε απόγευμα να γράφω για το Wattpad. Δε θα πω ψέματα, λάτρευα αυτόν τον ιστότοπο. Όταν ανακάλυψα ότι υπάρχει τέτοιο σαιτ που σου δίνει τη δυνατότητα να γράφεις και να διαβάζουν οι άλλοι αναγνώστες τα δημιουργήματά σου, ήμουν απλώς ευτυχισμένη. Φυσικά από τότε κιόλας έψαχνα πληροφορίες όσο αφορά εκδοτικούς οίκους που αναλαμβάνουν συγγραφείς σχετικά μικρούς σε ηλικία (πίστευα τότε ότι όλο και κάτι θα καταφέρω να στείλω για έκδοση) και τότε ήταν που έπεσα πάνω στη Μπεθ και η περίπτωση της με ενθουσίασε.

Η Μπεθ λοιπόν ήταν ένα μικρό φαινόμενο της πλατφόρμας αυτής. Το βιβλίο της διαβάστηκε από πολύ κόσμο, εκτιμήθηκε θετικά και όλες οι πύλες για εκδοτικό οίκο και το όνειρο του κάθε συγγραφέα έγιναν για αυτήν πραγματικότητα. Όταν λοιπόν ανακάλυψα πως το πρώτο της βιβλίο ‘Φίλα με’ (αγγλικός τίτλος Kissing Booth) για το οποίο και έγινε γνωστή, μεταφράστηκε στα ελληνικά, έτρεξα να το αγοράσω. Όταν το διάβασα όμως μου άφησε μια χλιαρή εντύπωση.

Φυσικά να πω πως η Μπεθ μπαίνει πολύ ωραία στην εφηβική ψυχοσύνθεση μιας και η ίδια ήταν έφηβη όταν το ολοκλήρωσε. Όλα όσα περιγράφει, μπορεί πολύ εύκολα να κάνουν μια απλή κοπέλα να ταυτιστεί. Βέβαια περίμενα λίγο διαφορετικά πράγματα σύμφωνα με όσα διάβασα στη περιγραφή π.χ περίμενα ότι ο Νοα θα ήταν όντως ένα bad boy αλλά μάλλον η Μπεθ δεν μπορούσε ακριβώς να ανταπεξέλθει σε κάποια σημεία.

Συνολικά όμως ήταν ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με χαλαρή και ευχάριστη γραφή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s