Η Βαλέρια διάβασε το ’13 γιατί’ του Jay Asher

Μετά τον χαμό που είχε γίνει τον προηγούμενο Μάρτιο στο διαδίκτυο για τη σειρά ’13 reasons why’ και αφού τη παρακολούθησα και εγώ με μεγάλο ενδιαφέρον, απλά έπρεπε να διαβάσω το βιβλίο.

Περίληψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο

“Δεν γίνεται να πατήσεις stop στο μέλλον.
Δε γίνεται να κάνεις rewind στο παρελθόν.
Ο μόνος τρόπος για να μάθεις το μυστικό είναι να πατήσεις το play”.

Δυο εβδομάδες πριν, η Χάννα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της. Κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς γιατί. Τώρα ο Κλέυ έχει στα χέρια του εφτά κασέτες με τη φωνή της Χάννα που εξηγεί τους δεκατρείς λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση. Ένας απ’ αυτούς είναι κι ο ίδιος…

Μια μέρα ο Κλέυ βρίσκει στη βεράντα του σπιτιού του ένα πακέτο με το όνομά του. Όταν το ανοίγει, ανακαλύπτει επτά κασέτες που έχουν ηχογραφηθεί από τη Χάννα, πρώην συμμαθήτρια και κρυφό του έρωτα. Αυτά συμβαίνουν δυο βδομάδες αφού η Χάννα έχει δώσει τέλος στη ζωή της.

Ο Κλέυ βάζει την πρώτη κασέτα να παίξει. Η φωνή της Χάννα τού ανακοινώνει ότι είναι κι εκείνος ένας από τους δεκατρείς λόγους που την οδήγησαν στην οριστική της απόφαση. Κι αν είχε το κουράγιο ν’ ακούσει τις κασέτες, θα μάθαινε το γιατί.

Ο Κλέυ περνάει τη μέρα του διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης με οδηγό τη Χάννα. Γίνεται μάρτυρας του πόνου της και μαθαίνει ότι, κάποιες φορές, ακόμα και το παραμικρό γεγονός μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας – θετικά ή αρνητικά.

Κριτική ή αλλιώς προσωπική άποψη

Δε θα πω ψέματα. Λάτρεψα τη σειρά. Ήταν κάτι με πολύ βαθύ νόημα και χαρακτήρες που σε κάνουν να ζεις την ιστορία τους. Έλα όμως που το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η σειρά απέχει αρκετά από το σενάριο της σειράς…

Ενώ στη σειρά οι χαρακτήρες είναι περίπλοκοι και μπλέκονται με θέματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία και τους σημερινούς εφήβους, στο βιβλίο τα γεγονότα ήταν όλα πολύ επίπεδα.

Ο πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο Κλευ που μετά τον θάνατο της συμμαθήτριας του Χάνα, βρίσκει κασέτες μέσα σε ένα κουτί έξω από το σπίτι του. Ο συγγραφέας ακολουθεί τον Κλευ στη περιπέτεια του αυτή η οποία έχει κυρίως ψυχολογικό βάρος διότι ο Κλευ αισθάνεται πανικόβλητος για το τι θα μπορούσε να αποκαλύψει η Χάνα για αυτόν.

Η πλοκή είναι αρκετά γρήγορη μιας και όλο το βιβλίο διαδραμάτιζεται και εξελίσσεται μέσα σε μια νύχτα. Οι λόγοι για τους οποίους η Χάνα βάζει τέλος στη ζωή της δεν είναι απόλυτα φανεροί και ο συγγραφέας κατά τη γνώμη μου δε φρόντισε να το εμπλουτίσει με περισσότερες λεπτομέρειες.

Θα έλεγα ωστόσο ότι είναι ένα σημαντικό βιβλίο παρόλα αυτά διότι ασχολείται με ένα θέμα για το οποίο πρέπει να γνωρίζουν και να είναι ενημερωμένα τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες και αυτό είναι η ενδοσχολική βία και το πως αυτή μπορεί να επιρρεάσει τον ευαίσθητο κόσμο ενός έφηβου ή μιας έφηβης.

Εύκολο και κατανοητό πλήρως ανάγνωσμα αν και θα προτιμούσα περισσότερες λεπτομέρειες και περισσότερο βάθος στους χαρακτήρες κάτι που κατάφερε άριστα η σειρά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s