Η Penny M. διάβασε το Γράμμα από Χρυσό της Λένας Μαντά

Είμαι μεγάλη φαν της συγγραφέως Λένας Μαντά. Έχω ξενυχτήσει, έχω δακρύσει, έχω γελάσει με τα βιβλία της και την ακολουθώ πιστά. Φυσικά έχω διαβάσει όλα της τα μυθιστορήματα, την ακολουθώ σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αν δεν το καταλάβατε ακόμα… ναι, είμαι ερωτευμένη με τα βιβλία της. Τελείωσα το βιβλίο, με τίτλο Γράμμα από Χρυσό, από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μπορώ να πω ότι έχω κατενθουσιαστεί. Πάρτε μια γεύση από την περίληψη και θα σας εξηγήσω παρακάτω!


Περίληψη
Σ’ αγαπώ… Μια τόση δα φράση, χαραγμένη σ’ ένα γράμμα… από ατόφιο χρυσάφι. Ένα κόσμημα που δημιουργήθηκε από έρωτα και προκάλεσε τη μοίρα τριών γυναικών. Η προγιαγιά Σμαράγδα, η κόρη της Χρυσαφένια και η εγγονή Σμαράγδα. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Δύο οικογένειες που δεν έπρεπε ποτέ να συναντηθούν. Ένας έρωτας που πέρασε από γενιά σε γενιά. Η Φαινία, απόγονος και κληρονόμος, ανακαλύπτει τα μυστικά και τα λάθη που κατέστρεψαν και τη δική της ζωή. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη του 1910 μέχρι την Ελλάδα του 2016. Παντού και πάντα παρόν το γράμμα…
Προσωπική άποψη
Ξεκινώντας την ανάγνωση, γυρνούσα τις σελίδες, όμως δεν μου κέντριζε το ενδιαφέρον και απογοητεύτηκα. Το συνέχισα, να δω πως θα εξελιχθεί η ιστορία, μιας και η περίληψη δεν φανερώνει πολλά. Μετά από αρκετές σελίδες, το χαμόγελο δεν έφυγε από τα χείλη μου. Κωνσταντινοπολίτικη διάλεκτος, έθιμα της τότε εποχής, περιγραφή τόπων και τοπίων, με κάνανε να μην μπορώ να σταματήσω και να αγωνιώ. Εντυπωσιακή εναλλαγή εποχής από Κωνσταντινούπολη του 1910 σε Αθήνας 2016. Τρεις γενιές γυναικών από την ίδια οικογένεια αγαπούν και αγαπιούνται από τρεις γενιές ανδρών της ίδιας οικογένειας. Τρεις ιστορίες αγάπης με κακό τέλος, όμως το μενταγιόν με το γράμμα από χρυσό τους κυνηγάει. Στην σημερινή εποχή τους χαρακτηρίζεις δειλούς τους άντρες αυτούς, καθώς δεν είχαν το σθένος, να εναντιωθούν στον πατέρα και στα έθιμα της εποχής, όμως αν γυρίσεις σε εκείνα τα χρόνια, τους δικαιολογείς, αυτή ήταν η σκέψη μου.
Στο παρόν η Φένια, αναπάντεχα,, δέχεται μια κληρονομιά, ένα σπίτι, ένα Σύριο συγκάτοικο και το μενταγιόν με το γράμμα από χρυσό με την μαγική λέξη ΄Σ΄ αγαπώ΄! Ψάχνοντας τις ρίζες της, ψάχνει βαθιά και στην ψυχή της, βγάζοντας στην επιφάνεια ακραία συναισθήματα, που τα διηγείται στην θεία της και ξαλαφρώνει η ψυχή της.
Ένα όμορφο τέλος, που λες στον ίδιο σου τον εαυτό, άξιζε που το διάβασα αυτό το βιβλίο. Επίσης, λάτρεψα τον τρόπο που βγήκε η ιστορία αυτή την οποία εξηγεί η συγγραφέας στην εισαγωγή της. Υπέροχοι διάλογοι με ροή και τέλεια διάλεκτο. Το βιβλίο μπήκε στην βιβλιοθήκη μου, στην θέση ‘ συλλογή ΄Λένα Μαντά΄με περηφάνια, μπρε!!!
Βαθμολογία 9/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s