Η Σοφία διάβασε το “Ο κύκλος” του Dave Eggers

Μπορώ να πω, πως όταν πρωτοπήρα το βιβλίο στα χέρια μου ήμουν πάρα πολύ ενθουσιασμένη.
Αρχικά γιατί θα έβαζα ακόμη ένα βιβλίο στη συλλογή μου και ύστερα γιατί αυτό το βιβλίο ή τουλάχιστον την γερμανική έκδοση αυτού. Την έκανα δώρο στον αδερφό του φίλου μου.
Αλλά πριν πω παραπάνω όσο αναφορά την εμπειρία μου με τον “Κύκλο” του Eggers Dave θα σας παραθέσω την περίληψη αυτού.

04silobook-blog427-v2Περίληψη.

Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media;
Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα.

Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα…

Η ζωή της πριν από τον Κύκλο αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς, που θα εκδοθεί σε 22 γλώσσες. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.

Ένα 1984 για τη γενιά του διαδικτύου.

 

Προσωπική άποψη ή αλλιώς κριτική

Δε θα μπορούσα να πω πολλά για αυτό το βιβλίο, δυστυχώς θα έλεγαν κάποιοι, ευτυχώς θα έλεγα εγώ. Κρατώντας λοιπόν το βιβλίο στα χέρια μου ένιωσα μια έξαψη μια ανυπομονησία να χαθώ στις σελίδες του. Να δω έναν κόσμο που ίσως καταλήξει να είναι δικός μας κάποια στιγμή.
Για κακή μου τύχη όμως το όλο θέμα δεν ήταν αυτό που περίμενα, ο τρόπος γραφής θα έλεγα μέτριος με υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες. Δημιουργώντας έτσι στον αναγνώστη την αίσθηση κορεσμού από τις πρώτες κιόλας σελίδες.
Οι χαρακτήρες παρόλα αυτά είναι αρκετά ενδιαφέροντες. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε μεγαλύτερη εμβάθυνση πέρα από αυτά που βλέπει η πρωταγωνίστρια μας. Διαβάζοντας λοιπόν και πραγματικά προσπαθώντας καθ όλη τη διάρκεια να αγνοήσω την παρόρμηση να κλείσω το βιβλίο και να το πετάξω στην άλλη άκρη του δωματίου. Αντιλήφθηκα ότι οι περισσότερες από τις πληροφορίες που μας δίνει ο συγγραφέας είναι ον λίγο πολύ ασήμαντες. Με αποτέλεσμα να έχουμε σχεδόν εκατόν ενενήντα σελίδες ( ναι καλά διαβάσατε 190 σελίδες) με μηδέν δράση. Έως ότου βρούμε λίγη και αυτό για λίγες μόνο σελίδες.
Δεν μπορώ να αρνηθώ πως το θέμα που έχει επιλέξει ο Eggers Dave δεν είναι πρωτότυπο ή επίκαιρο. Όμως η όλη ιστορία με άφησε αδιάφορη, κάτι που πραγματικά με ενοχλεί. Ειλικρινά περίμενα παραπάνω, δεδομένου τους τόσους επαίνους που το περιτριγυρίζουν. Όμως για κακοί μου τύχη οι προσδοκίες μου ναυάγησαν.
Ως βιβλίο υστερεί κατά πολύ σε δράση και ουσιαστικούς διαλόγους. Από τις 536 σελίδες που αποτελείτε ο Κύκλος βρήκα μόνο περίπου τις 100 από αυτές ενδιαφέρουσες. Θεωρώ το συγκεκριμένο βιβλίο προσωπικά μεγάλη απογοήτευση σκεπτόμενη τις δυνατότητες που έχει ένα τέτοιο θέμα.
Ένα άλλο αρνητικό που θα μπορούσα να αναφέρω για το συγκεκριμένο έργο είναι η έλλειψη κεφαλαίων. Το όλο θέμα είναι απλά ένα μονοκόμματο, κάτι το οποίο επιβαρύνει την ήδη βαρετή ατμόσφαιρα. Ο αναγνώστης διαβάζει χωρίς να του δίνεται η ευκαιρία για ένα διάλειμμα ή μια διακοπή, ενώ σε πολλά σημεία οι καταστάσεις αλλάζουν χωρίς κάποια προειδοποίηση και το αποτέλεσμα είναι χαοτικό.
Όσο αναφορά τον επίλογο του βιβλίου θα έλεγα πώς η λέξη άδοξο τον χαρακτηρίζει κατάλληλα. Ο Eggers αφήνει πολλά ερωτήματα τα οποία δεν ήταν καν προφανή από πριν και φυσικά δε θα απαντηθούν ποτέ. Ωστόσο η κατάληξη του όλου θέματος κατά κάποιο τρόπο είναι ένα χαστούκι στους ανθρώπους του σήμερα, οι οποίοι εξυμνούν το ίντερνετ και τα social media.

 

Υ.Γ. Δε θέλω να αποτρέψω κανέναν από την αγορά του βιβλίου, όμως καλό θα ήταν να γνωρίσετε λίγο καλύτερα το υποψήφιο απόκτημά σας που θα κοσμεί την βιβλιοθήκη σας από εδώ και πέρα

 

Κείμενο: Σοφία Σ.

 

2 thoughts on “Η Σοφία διάβασε το “Ο κύκλος” του Dave Eggers”

  1. Καλησπέρα Σοφία,
    οφείλω να συμφωνήσω με την κριτική σου στο συγκεκριμένο. Πριν το πιάσω κ’εγώ στα χέρια μου είχα κ’εγώ τις προσδοκίες μου, αν σκεφτεί κανείς τους επαίνους, τις αναφορές και το τόσο ευαίσθητο θέμα που θίγει..
    Εν τέλη η ιστορία δεν μου έκανε καθόλου αίσθηση ενώ διαβάζοντας περίμενα πως και πως να αρχίσει η “δράση” του μέχρι που ο συγγραφέας αποφάσισε να την αποφύγει ολοκληρωτικά και αντί αυτού να κλείσει με ένα σχετικα αδιάφορο γεγονός

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s