Ο Νικόλας διάβασε το The Lies of Locke Lamora του Scott Lynch

Ως αρχή μιας πολλά υποσχόμενης επταλογίας, το The Lies of Locke Lamora είναι ένας φόρος τιμής στους λάτρεις της περιπέτειας, της Βικτωριανής εποχής και της παρανομίας (στα βιβλία). Είναι ένα βιβλίο με εκλεπτυσμένο λεξιλόγιο από τον Scott Lynch που του χαρίζει έναν αέρα Αναγέννησης ο οποίος ταιριάζει με το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα που προσπαθεί να χτίσει.

lies2

Περίληψη (χωρίς spoilers):

Η ζωή ενός ορφανού είναι σκληρή – και συνχά σύντομη – στην πόλη του νησιού Camorr, η οποία είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια μιας μυστηριώδους αρχαίας φυλής. Γεννημένος με μυαλό ξυράφι και ένα χάρισμα προς την κλοπλή, ο Locke Lamora απέφυγε τόσο το θάνατο όσο και τη δουλεία, μόνο για να πέσει στα χέρια ενός πανούργου τυφλού ιερέα γνωστού ως Chains – ένας άνθρωπος που δεν είναι ούτε τυφλός, ούτε ιερέας.

Ένας εξαιρετικά ταλαντούχος απατεώνας, ο Chains περνάει τις γνώσεις του και τις ικανότητές του στην επίλεκτη “οικογένειά του” από ορφανά – μια συμμορία γνωστή ως Gentleman Bastards. Υπό την επίβλεψή του, ο Locke μεγαλώνει ώστε να ηγηθεί τους Bastards, καταφέρνοντας να βγάλει εις πέρας εξωφρενικές ληστείες τη μία μετά την άλλη. Σύντομα είναι γνωστός ως The Thorn of Camorr και κανείς πλούσιος ευγενής δεν είναι ασφαλής από τα χέρια του.

Το κοινό του The Lies of Locke Lamora:

Το The Lies of Locke Lamora είναι ένας τίτλος για τους ρομαντικούς του φανταστικού. Μιλώντας για ρομαντισμό δεν εννοώ έρωτες και αγάπες, αλλά για μια νοσταλγία για μια εποχή που κανείς μας δεν έζησε. Ο Scott Lynch καταφέρνει λαμπρά να μας μεταφέρει σε μια Βικτωριανή steampunk εποχή με δικές του μικρές πινελιές όπως είναι η χρήση μαγείας από συγκεκριμένα άτομα και η αλχημεία. Το βιβλίο είναι γι’ αυτούς που αγαπάνε να γνωρίζουν νέους κόσμους, συμμορίες κλεφτών με χαρακτήρες που δένουν με πολύ ωραίο τρόπο και για τους οπαδούς ιστοριών εκδίκησης. Υπάρχει μεγάλη δράση στο The Lies of Locke Lamora καθώς ο κόσμος χτίζεται σιγά σιγά γύρω απ’ τους προταγωνιστές και φαντάζει πιο αληθινός απ’ αυτόν που μπορούμε να δούμε έξω απ’ το παράθυρό μας.

Τα υπέρ και τα κατά:

Ο κόσμος του Scott Lynch είναι ένας κόσμος πληθωρικός. Οι πληροφορίες που παρέχει για το περιβάλλον είναι πολλές αλλά μετά από τις πρώτες εκατό σελίδες ένας αναγνώστης το συνηθίζει. Είναι ένα εμπόδιο που μπορεί να απωθήσει τους λιγότερο υπομονετικούς οπαδούς του φανταστικού. Ο συγγραφέας, μας καθοδηγεί σε έναν περίπλοκο κόσμο και πάνω απ’ όλα ξεχωριστό.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια δεν θα έπρεπε να είναι αρκετή για να κρατήσει έναν αναγνώστη που τον ενθουσιάζει η περίληψη και η ατμόσφαιρα του βιβλίου. Η Camorr είναι μια απίστευτα ζωντανή πόλη, οι λεπτομέρειες που υπάρχουν σε κάθε σελίδα του βιβλίου δίνουν έναν αέρα στο βιβλίο που η περιγραφή ενός αγώνα δύο μονομάχων πάνω σε πλατφόρμες εναντίον μεταλλαγμένων καρχαριών φαντάζει όσο φυσικό όσο το να βλέπεις μπάλα Κυριακή. Είναι ένα βιβλίο που δε μπορείς να το αφήσεις γιατί ο κόσμος του Locke Lamora πάντα θα σε καλεί. Και αυτό είναι καλό γιατί υπάρχουν ήδη τρία βιβλία απ’ τα εφτά της επταλογίας The Gentleman Bastard Sequence.

Βαθμολογία:

Είμαι ένας αναγνώστης που εκτιμάει έναν συγγραφέα που με κάνει να νιώθω ότι οι χαρακτήρες του δεν είναι ασφαλείς και ο Scott Lynch έχει μια εκπληκτική ικανότητα να χώνει τους χαρακτήρες του σε όσο πιο μπλεγμένες καταστάσεις γίνεται και να τους ξεμπλέκει με τρόπους φανταστικούς.  Λάτρεψα την αγωνία του βιβλίου, αγάπησα τους Gentleman Bastards, θύμωσα, λυπήθηκα, χάρηκα και ενθουσιάστηκα με τους χαρακτήρες. Το The Lies of Locke Lamora είναι ένας τίτλος υπέροχος που πραγματεύεται καταστάσεις και σενάρια που έλειπαν απ’ τη βιβλιοθήκη μου. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε φανατικό του φανταστικού.

5/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s