Η Penny M. διάβασε Το Σημάδι του συγγραφέα Μένιου Σακελλαρόπουλου

Ένα βράδυ, κάθισα στον καναπέ μου και ΄΄ ξεφύλλιζα΄΄ τις σελίδες και τις ομάδες στο facebook, ψάχνοντας το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω. Έπεσα πάνω στο μυθιστόρημα, με τίτλο Το Σημάδι του συγγραφέα Μένιου Σακελλαρόπουλου και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Βλέποντας κριτικές και σχόλια πολύ ενθουσιώδη αποφάσισα να το αγοράσω και ήταν μια από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει ποτέ!


Περίληψη (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Βουτηγμένος στο δηλητήριο του μυαλού του, ο Στέφανος Δημητρίου, φοιτητής Ιατρικής με λαμπρές προοπτικές, χρειάστηκε μόνο ένα λεπτό για να καταστρέψει ολάκερη τη ζωή του. Το πάθος του για την αγαπημένη του Ελβίρα, μια ψευδαίσθηση που τον τύλιξε ασφυκτικά, τον οδήγησε σε μια αποτρόπαιη πράξη που θα πλήρωνε ακριβά.
Ένοχος για έναν φόνο και μια απόπειρα στην πιο τρυφερή ηλικία του, άρχισε να περιδιαβαίνει τις φυλακές της χώρας. Αυλώνας, Διαβατά, Κασαβέτη έγιναν το σπίτι του, μια κόλαση που διέλυσε τον ίδιο, την οικογένειά του κι όσους βρέθηκαν δίπλα του.
Πάλεψε με τις ερινύες του για να μείνει όρθιος, τιμωρώντας κι ο ίδιος τον εαυτό του. Ωστόσο, τα συρματοπλέγματα δεν κατάφεραν να αγγίξουν την ψυχή του, που αναγάλλιασε όταν η μοίρα αποφάσισε να σκηνοθετήσει ένα νέο έργο στη ζωή του. Και οι εξελίξεις; Ένας χείμαρρος ορμητικός!

Προσωπική άποψη
Κακώς βέβαια όμως διαβάζω κυρίως γυναίκες συγγραφείς. Ίσως γιατί, προ χρόνων διάβαζα και άντρες συγγραφείς αλλά ήταν πολύ δυσνόητοι και σοβαροί για τα γούστα μου. Ξεκινώντας όμως να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο, με κέρδισε αμέσως με τον άμεσο λόγο που χρησιμοποιεί. Οι ήρωές του, φιλαράκια της διπλανής πόρτας. Πριν σας πω την άποψή μου, θα σας πω λίγα λόγια για το βιβλίο από την δική μου οπτική γωνιά.
Ο Στέφανος, ένας φοιτητής της Ιατρικής, νάρκισσος, πλούσιος ζει το έρωτά του με μια κοπέλα, την Ελβίρα που θέλει να γίνει δασκάλα. Ζει την φοιτητική ζωή, με τις βόλτες του και τα πάρτι του. Σε ένα από αυτά, έχασε τον έλεγχο, βλέποντας την αγαπημένη του να φιλιέται με κάποιον άλλον και πάνω στην τρέλα του διέπραξε φόνο και τραυματισμό. Πλήρωσε για τις πράξεις του, εκτίοντας την ποινή του, σε τρία σωφρονιστικά ιδρύματα και χάνοντας την αγαπημένη του Ελβίρα.
Ο συγγραφέας έχει ένα ελκυστικό μείγμα σκέψης. Αποτύπωσε στο βιβλίο του τις αληθινές συνθήκες διαβίωσης σε αυτά τα ιδρύματα. Σκληρά όμως αληθινά. Έτσι ο ήρωας, ξεκινάει ένα ταξίδι προς την προσωπική ολοκλήρωση αλλά και την λύτρωση, ζώντας μεγάλες περιπέτειες στην φυλακή, που τον βοήθησαν να εκτιμήσει την ζωή. Πάλεψε χρόνια με τις ερινύες του. Οι τύψεις του, τον συντρόφευσαν σε όλη του την ζωή. Είδε και έκανε πολλά, στα χρόνια της φυλακής του, με μοναδικό στήριγμα την μητέρα του που πάλευε καθημερινά είτε με πράξεις είτε με τις σκέψεις της να βοηθήσει το παιδί της.
Σημαδεμένος από την κοινωνία, τους ανθρώπους και τον ίδιο του τον εαυτό, προσπαθεί να εξιλεωθεί καθημερινά. Αντικρίζοντας σιγά σιγά τον ήλιο της ελευθερίας παλεύει ακόμα περισσότερο με τον εαυτό του. Σημαδεμένος πια, πόσο εύκολο είναι να κάνεις μια καινούργια αρχή; Και αν κάνεις καινούργια αρχή την αξίζεις; Αξίζεις να έχεις μια δεύτερη ευκαιρία;
Εκεί έρχεται το φως την αγαλλίασης. Η Ελβίρα. Που μετά από τόσα χρόνια αναμονής, θα δώσει και στους δυο την λύτρωση. Γιατί και η ηρωίδα πάλευε με τις δικές τις τύψεις για χρόνια και έριχνε μερίδιο ευθύνης στον εαυτό της. Και ας ζούσε και αυτή πια σημαδεμένη από όλους και από όλα. Γιατί δεν σημαδεύετε αυτός που κάνει το έγκλημα μόνο αλλά και αυτός που τον αγαπάει. Είτε είναι γονέας είτε είναι αγαπημένος. Η κοινωνία είναι σκληρή και χαρίζει τον ρατσισμό της απλόχερα, δυστυχώς.
Αυτό που πραγματικά με κέρδισε σε αυτό το βιβλίο είναι ότι ο συγγραφέας παρουσιάζει μια απλή ιστορία όμως με την γραφή του την εξυψώνει. Έχει δώσει με απόλυτη ερμηνεία, τα ψυχογραφήματα του κάθε ήρωα με καθηλωτική αφήγηση. Ένα βιβλίο με εξαιρετικές ζωντανές εικόνες, συναρπαστική πλοκή και σελίδες γραμμένες με αληθοφάνεια.
Χάρηκα απίστευτα που το αγόρασα και το διάβασα. Είναι ένα πια από τα αγαπημένα μου και ένα ακόμα υπέροχο απόκτημα για την βιβλιοθήκη μου.
Βαθμολογία 5/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s