Η Βαλέρια διάβασε τον Οδηγό συγγραφής (και ξετρελάθηκε!!)

Από πολύ μικρή ήξερα ότι θα γίνω συγγραφέας. Και ακόμα είμαι πεπεισμένη αν και δεν έχω εκδόσει τίποτα φυσικά. Άλλοι έχουν αγαπήσει τα κείμενά μου, άλλοι λατρεύουν να με διορθώνουν γιατί όλα φαίνονται λάθος ωστόσο δεν πτοούμαι. Και εκεί λοιπόν που έχω φτάσει σε ένα αδιέξοδο όσο αφορά τη γραφή μου, έρχεται στο σπίτι μου το δώρο των γενεθλίων μου. Ναι καλά, καταλάβατε… Η κολλητή μου και πάλι με σώζει τη κατάλληλη στιγμή!

Περίληψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο

Πώς γράφουμε ένα μυθιστόρημα;

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε, ή μήπως αρκεί η επίκληση στη Μούσα;

Πόσες λέξεις θα ήταν καλό να γράφει κανείς κάθε ημέρα, και πόσες ώρες πρέπει εντέλει να εργάζεται;

Είναι η συγγραφή μια δουλειά όπως πολλές άλλες, με ωράριο και υποχρεώσεις;

Πώς τονώνει κανείς τη συγγραφική του δεξιότητα; Τι πρέπει να παρατηρεί και τι να διαβάζει; Τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει; Υπάρχουν ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν εφόσον τις εκτελέσει, και ποιες;

Τι διαφορές έχουν το μυθιστόρημα, η νουβέλα και το διήγημα;

Πώς αποφεύγουμε το writer’s block;

Τι είναι τα turning points; Τα χρησιμοποιούσαν οι κλασικοί συγγραφείς ή είναι εφεύρημα των σύγχρονων πεζογράφων;

Είναι η λαϊκή, η mainstream και η ροζ λογοτεχνία προς αποφυγήν ή όχι; Και πώς μπορούμε να διδαχτούμε από αυτές;

Πότε πετούν οι αναγνώστες των εκδοτικών οίκων ένα χειρόγραφο προτού καν το διαβάσουν;

Προσωπική άποψη ή αλλιώς κριτική

Συνήθως δε μου αρέσει να μου λένε τι κάνω λάθος στα κείμενά μου. Είναι ίσως ο μοναδικός τομέας στον οποίο με πειράζει υπερβολικά πολύ γιατί κάθε φορά που γράφω κάτι ολοκληρωμένο, έχει πετύχει μετά από κόπο και ώρες που αφιέρωσα σε αυτό και έτσι όταν κάποιος με διορθώνει με ενοχλεί αφάνταστα. Ξέρω ότι πολλοί θα μου πείτε ότι η κριτική είναι καλή ωστόσο εγώ δε τη δέχτηκα ποτέ ιδιαίτερα καλά. Ίσως είναι το αδύναμό μου σημείο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα βάλει καιρό στο μάτι. Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η περιγραφή στο οπισθόφυλλο. Ωστόσο μένοντας στη Γερμανία το να παραγγείλεις ένα βιβλίο από Ελλάδα θα σου βγει ο κούκος αηδόνι (όσοι μένετε εξωτερικό μπορείτε να καταλάβετε τον πόνο μου). Έτσι λοιπόν φανταστείτε την έκπληξη μου όταν η κολλητή μου διάλεξε ειδικά αυτό το βιβλίο ως δώρο χωρίς να της έχω πει ποτέ ότι το ήθελα. Και τα θαύματα συνεχίζονται.

Μου άρεσε Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Α ο συγκεκριμένος οδηγός. Αναφέρει αλήθειες μέσα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε τολμήσει να παραδεχτούμε στον εαυτό μας. Είναι ευκολοδιάβαστο, με 50 tips που θα βοηθήσουν κάθε συγγραφέα που μόλις ξεκινάει, να οργανώσει το γραπτό του καθώς και την ρουτίνα της συγγραφής. Γιατί όλα, ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι σημαντικά.

Το διάβασα πάρα πολύ γρήγορα και ευχάριστα. Σε κάποια σημεία δε μπορούσα να συγκρατήσω το χαμόγελό μου ενώ υπογράμμισα και κάποιες αράδες που μου φάνηκαν ιδιαίτερα special (κάτι που φυσικά ως ένας βιβλιόφιλος που σέβεται τον εαυτό του και αγαπά τα βιβλία αποφεύγω να κάνω. Η κάθε μουτζούρα είναι η ζημιά στο βιβλίο. Αλλά είμαι σίγουρη πως αν πάρετε αυτό το βιβλίο δε θα μπορέσετε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας!)

Σε κάποια σημεία διαφωνούσα με τον συγγραφέα, ήθελα να ανοίξω συζήτηση και να πω πόσο πολύ διαφωνώ και σε ποια σημεία ωστόσο στην αμέσως επόμενη σελίδα τα ξεχνούσα όλα γιατί ο λόγος του ήταν απλά υπέροχος.

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα αν είστε και εσείς συγγραφέας που μόλις τώρα αποφασίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα και δεν ξέρετε πως να το χειριστείτε ή έχετε πολλές απορίες. Αυτό το βιβλίο θα σας τα λύσει όλα!

Καλή ανάγνωση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s