Ο Χαλαζίας περιεργάζεται τις Μαγικές Ασπίδες του Στράτου Γιάγκου

Όταν ένα βιβλίο φαντασίας, το οποίο αφενός  –και λόγω είδους – αποφεύγει να εγκλωβιστεί και να οχυρωθεί εντός των κλειστών τειχών μιας ρηχής πεζής πραγματικότητας και αφετέρου –λόγω ύφους – επιτυγχάνει να διαστείλει τις προσωπικές φαντασιακές σφαίρες των αναγνωστών του, αντιπαρατίθεται με την δοσμένη πραγματικότητα και την υπερνικά τότε οι Μαγικές Ασπίδες μετασχηματίζονται σε μαγικά χαλιά που υπερίπτανται και  θεραπεύουν τον αναγνώστη από την τραυματική εμπειρία του δυσβάστακτου θορύβου που εκπέμπεται από την μηχανιστική επανάληψη  της απτής και  τετριμμένης ρουτίνας της καθημερινότητας.

Περίληψη

Οκτώ ασπίδες που αντιπροσωπεύουν ισάριθμες αρετές επιζητούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν και να διαλέξουν τους οκτώ εκλεκτούς οι οποίοι είναι σε θέση να τις κρατήσουν και να ενεργοποιήσουν τις μαγικές τους ιδιότητες. Οκτώ ασπίδες που συμβολίζουντην δικαιοσύνη, την αγάπη, την φιλία, την σοφία, το θάρρος, την γενναιοδωρία, την κατανόηση και την ευγένεια συνιστούν τα κρυφά και κυρίαρχα χαρακτηριστικά που φέρουν οι πρωταγωνιστές της αφήγησης.  Σε έναν φανταστικό κόσμο που έχει κυριευτεί από τις σκοτεινές δυνάμεις του κακού, του Darkull,  μια παρέα τριών νεαρών που τους έχουν αποκαλυφθεί οι μαγικές ασπίδες τους ξεκινούν ένα δύσκολο ταξίδι γεμάτο κινδύνους, δυσκολίες και αντιξοότητες προκειμένου να αναγνωρίσουν τους υπόλοιπους συντρόφους της εκλεκτής παρέας τους που θα τους επιλέξουν οι αντίστοιχες μαγικές ασπίδες  προκειμένου  να υπερνικήσουν το σκοτάδι που απειλεί να πλημμυρίσει τις καρδιές των ανθρώπων.     

Κριτική

       Οι επιρροές του συγγραφέα είναι καταφανώς οι ιαπωνικοί χαρακτήρες anime, τα video games, ο J.R.R. Tolkien και η αρχαία ελληνική μυθολογία.  Πρόσωπα που περιπλέκονται και φέρουν μαζί τους το δικό τους στοιχείο στην ολοκλήρωση της ιστορίας συνθέτουν ένα μωσαϊκό χαρακτήρων από διαφορετικές κουλτούρες και χώρους. Από τον ψηφιακό κόσμο των συνεργατικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών – π.χ. League of Legends  – μέχρι και  τον αρχαιοελληνικό μινωικό μύθο του Τάλου και από εκεί από την σκοτεινή περιοχή της Mordor του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μέχρι τους δημοφιλείς χαρακτήρες του ιαπωνικού animation ξεπηδά η έμπνευση για τις μαγικές ασπίδες. Σημαντική διαφαίνεται να είναι και η συμβολή των μυθιστορημάτων της βρετανίδας συγγραφέως Joanne Rowling που είναι αρκετά δημοφιλής εξαιτίας των βιβλίων της του Harry Potter καθώς επίσης και από τις κινηματογραφικές αποδόσεις των αντίστοιχων βιβλίων που έγιναν από την Warner Bros. Το βιβλίο αυτό είναι περιβεβλημένο με  την σημασία που αποδίδει ο συγγραφέας του, Στράτος Γιάγκος,  σε διαχρονικές ηθικές αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού.  

          Ο χρόνος και ο χώρος είναι φανταστικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου του βιβλίου και για την γεωγραφική τοποθέτηση των γεγονότων υπάρχει ενσωματωμένος χάρτης με τις περιοχές έτσι όπως τις κατονομάζει  ο συγγραφέας στην αφήγηση του. Το στοιχείο αυτό το οποίο είχε υιοθετήσει και συμπεριλάβει στην αφήγηση του και ο J.R.R. Tolkien συνιστά ένα επιπλέον δομικό υλικό που καθιστά τον συγγραφέα Στράτο Γιάγκο εγγύτερα σε συγγραφείς αυτού του είδους.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι η γλώσσα του μυθιστορήματος  δεν είναι αρκετά επιτηδευμένη και η ιστορία της υπόθεσης ενδεχομένως να είχε περιθώρια για περαιτέρω επεξεργασία το βιβλίο του Γιάγκου συνιστά μια πρόταση για τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού. Η εναλλαγή των τοπίων είναι γρήγορη και δεν κουράζουν τον αναγνώστη, ο οποίος ταξιδεύει από ερήμους και κάστρα μέχρι σε θάλασσες και υπόγειες εγκαταλελειμμένες πολιτείες χωρίς να νιώθει ότι πλήττει.

Ορισμένες περιγραφές πολεμικών σκηνών και αναμετρήσεων των οκτώ εκλεκτών προσιδιάζουν ενδεχομένως σε κομμένα καρέ βιντεοπαιχνιδιών και ίσως να θεωρηθούν και δύσληπτες εξαιτίας των λεπτομερών και οξυδερκών αναφορών τους για έναν μη εξοικειωμένο αναγνώστη του συγκεκριμένου είδους . Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα αποζημιώνει τον αναγνώστη εφόσον η ιστορία  συνεπαίρνει τον αναγνώστη και μέσω των Μαγικών Ασπίδων καταφέρνει να «σκάψει» το προσωπικό τούνελ του και να δραπετεύσει από τα σφικτά δεσμά της  κλειστής και δοτής βιωμένης πραγματικότητας.

Οι εκλεκτοί πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος είναι πολεμιστές – και όχι πολέμαρχοι –  που μάχονται με κυρίαρχο εξοπλισμό τους τις ασπίδες τους. Οι ασπίδες συνιστούν όπλα που διαθέτουν μια ιδιότυπη μαγεία με συμβολικές απεικονίσεις και σκαλίσματα. Η επιλογή των ασπίδων ενδεχομένως να έγινε γιατί αποτελούν όπλα ανάσχεσης μιας επίθεσης και θέλοντας ο συγγραφέας να δείξει την συμφιλιωτική διάθεση των χαρακτήρων.           Οι μαγικές ασπίδες είναι ένα βιβλίο που οξύνει την ηθική νοημοσύνη του αναγνώστη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι  το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την υποστήριξη της Εταιρίας  Ψυχοκοινωνικών Μελετών της Δραπετσώνας και ενισχύει άτομα με αυτισμό και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Ο Στράτος Γιάγκος διαθέτει φαντασία και αυτό αποτυπώνεται και αποδίδεται  στις Μαγικές Ασπίδες του. Πλάσματα φαντασίας με μορφή που σίγουρα δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού εκτός από τους ανεξερεύνητους διαδρόμους του μυαλού σου έχεις την τύχη  να ακολουθήσεις με όχημα τις Μαγικές Ασπίδες του Στράτου Γιάγκου.   

Published by

Χαλαζίας

www.scatteredpages.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s