Ο Σωτήρης διάβασε το The Map of Salt and Stars του Zeyn Joukhadar

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που μεταφέρει στον αναγνώστη το δράμα του πολέμου και της προσφυγιάς μπλεγμένο με ένα παραμύθι που έχει όλη τη μαγεία της ανατολής.

Περίληψη από το οπισθόφυλλο.

11243MapofSaltandStarsTheANoveΗ ιστορία δύο κοριτσιών που ζουν 800 χρόνια μακριά – μια σύγχρονη Σύρια πρόσφυγας που αναζητά ασφάλεια και μια μεσαιωνική τυχοδιώκτρια μαθητευόμενη σε έναν θρυλικό χάρτογράφο

Είναι το καλοκαίρι του 2011, και η Νουρ έχει μόλις χάσει τον πατέρα της από καρκίνο. Η μητέρα της, μια χαρτογράφος που δημιουργεί ασυνήθιστους χάρτες ζωγραφισμένους στο χέρι, αποφασίζει να μετακόμιση με τη Νουρ και τις αδελφές της από τη Νέα Υόρκη στη Συρία για να είναι πιο κοντά στην οικογένειά τους. Αλλά η χώρα που η μητέρα της Νουρ γνώριζε αλλάζει και δεν περνάει πολύς καιρός μέχρι οι διαδηλώσεις και οι βομβαρδισμοί απειλήσουν την ήσυχη γειτονιά τους στην Χομς. Όταν ένα βλήμα καταστρέφει το σπίτι της Νουρ και σχεδόν παίρνει τη ζωή της, αυτή και η οικογένειά της αναγκάζονται να επιλέξουν: παραμένουν και κινδυνεύουν περισσότερη βία ή φεύγουν ως πρόσφυγες σε επτά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε αναζήτηση ασφάλειας. Καθώς το ταξίδι τους γίνεται όλο και πιο δύσκολο, η ιδέα της Νουρ για ένα σπίτι γίνεται ένα όνειρο που αγωνίζεται να θυμηθεί και μια ελπίδα που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή.

Πάνω από οκτακόσια χρόνια νωρίτερα, η Ραχίγια, δεκαέξι χρόνων και κόρη μιας χήρας, ξέρει ότι πρέπει να κάνει κάτι για να βοηθήσει τη φτωχή μητέρα της. Ανήσυχη και με λαχτάρα να δει τον κόσμο, αφήνει το σπίτι να αναζητήσει την τύχη της. Μεταμφιεσμένη για να μοιάζει με αγόρι που ονομάζεται Ραμί, γίνεται μαθητευόμενη του Αλ Ιντρίσι, στον οποίο ανατέθηκε από τον βασιλιά ο Ρότζερ τον τρίτο της Σικελίας να δημιουργήσει έναν χάρτη του κόσμου. Στην υπηρεσία του η Ραχίγια ξεκινάει ένα επικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή και στο βόρειο τμήμα της Αφρικής, όπου συναντά άγρια μυθικά ζώα, επικές μάχες και πραγματικές ιστορικές προσωπικότητες.

Κριτική

Τι είναι αυτό που διάβασα; Τι υπέροχο βιβλίο, τόσο όμορφο και καλογραμμένο; Ποια είναι αυτή η συγγραφέας που μπορεί να μιλάει με τέτοια ποιητικότητα για τα σκληρά θέματα της προσφυγιάς και του πολέμου; Ήρθε από το πουθενά αυτό το λογοτεχνικό κόσμημα και τώρα είμαι σε μία κατάσταση που δεν μπορώ να βρω λέξεις για να το περιγράψω, για να σας μεταφέρω πόσο υπέροχη εντύπωση μου έκανε. Η συγγραφέας ξεκινάει παίρνοντας μία ιστορία που στις μέρες μας είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη και τη μετατρέπει σε κάτι ιδιαίτερο. Μία οικογένεια που μόλις έχει υποστεί μία μεγάλη απώλεια φεύγει από την Συρία που μαστίζεται από τον πόλεμο και ξεκινάει ένα πολύ μεγάλο ταξίδι μέχρι την Δυτική άκρη της Αφρικής. Σε αυτό το ταξίδι συναντάει πολλούς κινδύνους και πολλούς ανθρώπους που θέλουν να σας εκμεταλλευτούν αλλά και αρκετούς που είναι ικανοί να τους βλάψουν χωρίς κανένα λόγο. Οι δεσμοί που τους ενώνουν, όμως, είναι τόσο ισχυροί που τους δίνουν τη δύναμη να προχωρήσουν και η αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον γίνεται το υλικό για να δημιουργήσει η συγγραφέας πολλές συγκινητικές στιγμές. Έτσι από μόνο του το συγγραφικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλό, αυτό, όμως, που κάνει αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι υπάρχει κάτι περισσότερο. Παράλληλα η συγγραφέας μας αφηγείται μία ακόμα πολύ όμορφη ιστορία, ένα δικό της παραμύθι της ανατολής που αφορά ένα μεγάλο ταξίδι, και οι ήρωες του καλούνται να περάσουν μέσα από πολλές περιπέτειες για να μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους και να κερδίσουν την ευτυχία. Η ιδέα πίσω από αυτό το ανακάτεμα είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι παλιές ιστορίες που αφηγούνται οι άνθρωποι έχουν ως κύριο σκοπό να μας προσφέρουν παρηγοριά και ελπίδα σε αυτή τη ζωή που είναι γεμάτη δυσκολίες. Έτσι αυτή η ύφανση των δύο ιστοριών που συμπληρώνουν η μία την άλλη, που η μία δείχνει τη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα και η άλλη μας ταξιδεύει στο όνειρο, γίνεται το υλικό για κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Αυτό που ενώνει τις δύο ιστορίες είναι η χαρτογραφία. Η μητέρα της σύγχρονης ιστορίας δημιουργεί καλλιτεχνικούς χάρτες για να επιβιώσει, το παραμύθι περιστρέφεται γύρω από έναν διάσημο χαρτογράφο που προσπαθεί να δημιουργήσει τον πληρέστερο χάρτη του κόσμου, έχοντας συμπαραστάτες το πλήρωμά του που τον ακολουθεί σε αυτή τη διαδρομή. Από εκεί και πέρα αρχίζει το παιχνίδι των συμβολισμών. Οι χάρτες είναι το απαραίτητο βοήθημα κάθε ταξιδιώτη καθώς δείχνουν τον δρόμο, επισημαίνουν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν και βάζουν τα πράγματα σε μία τάξη, νικώντας με έναν τρόπο το χάος, κάνοντας έτσι εφικτό το ταξίδι. Φυσικά ένα ταξίδι είναι κάτι περισσότερο από τη διάσχιση μιας απόστασης από το ένα σημείο στο άλλο και αυτό μας το δείχνουν οι δύο νεαρές αφηγήτριες αυτών των δύο ιστοριών που μέσα από τις διαδρομές τους καταλαβαίνουν τον κόσμο, με όλα τα καλά και τα κακά που έχει, με την βία και την αδικία που κυριαρχεί αλλά και με τα θαύματα που είναι γεμάτος. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τις κάνουν να ωριμάσουν σωματικά και πνευματικά, να αποκτήσουν δύναμη για να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους και στο τέλος να μας προσφέρουν με τη φωνή τους δύο υπέροχες ιστορίες που μαζί μας αφυπνίζουν, μας στεναχωρούν ίσως αλλά πάνω από όλα μας μιλάνε για αυτά τα όμορφα πράγματα που είναι γύρω μας και μέσα μας και συνθέτουν έναν χάρτη από αλάτι και αστέρια που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι οι άνθρωποι για να βρούμε την ουσιαστική ευτυχία και να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s