H Ραφαέλα διάβασε τη «Σκιά του Ανέμου» του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν

Σύνοψη βιβλίου

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδης βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη Σκιά του ανέμου του Χουλιάν Καράξ. 

Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη Σκιά του ανέμου. Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να τα κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ. 

 

Λίγες σκέψεις

Αν ψάχνετε ένα βιβλίο που να έχει ταυτόχρονα τρόμο, μυστήριο, χιούμορ, έρωτα, πάθος, πλεκτάνη, συγκίνηση και μια εκπληκτική γοτθική ατμόσφαιρα, η Σκιά του Ανέμου, του ισπανού συγγραφέα Κάρλος Ρουίθ Θαφόν είναι το κατάλληλο βιβλίο για εσάς.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς “Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων” θεωρείται, όχι άδικα, ένα από τα κορυφαία έργα της ισπανικής λογοτεχνίας.αρχείο λήψης (1)

Η ιστορία ξεκινάει με το δεκάχρονο Ντανιέλ Σεμπέρε, ορφανό από μητέρα, που οδηγείται από τον βιβλιοπώλη πατέρα του στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, ένα μυστηριώδες μέρος όπου φυλάσσονται όλα τα βιβλία που δεν εκδίδονται πια.  Ο Ντανιέλ καλείται να κρατήσει την ύπαρξη αυτού του μέρους μυστική από όλους όσους δεν γνωρίζουν και να διαλέξει ένα βιβλίο για να “υιοθετήσει” και να βγάλει από τη Λήθη.  Το βιβλίο που, ουσιαστικά, τον διαλέγει,  είναι η “Σκιά του Ανέμου”, έργο κάποιου άγνωστου συγγραφέα, του Χουλιάν Κάραξ. Ο μικρός Ντανιέλ συναρπάζεται από το βιβλίο και αποφασίζει να διαβάσει όλα τα έργα αυτού του συγγραφέα, τα οποία, όπως διαπιστώνει με απογοήτευση, δεν μπορεί να βρει πουθενά. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τόσο τα βιβλία, όσο και το συγγραφέα τους, για τον οποίον έχουν ακουστά πολλοί συνάδελφοι του πατέρα του, κανένας όμως δεν ξέρει ακριβώς τι απέγινε.  Σύντομα, ο Ντανιέλ ανακαλύπτει ότι ένας μυστηριώδης άντρας, με όνομα δανεισμένο από έναν ήρωα του βιβλίου, “κυνηγάει” και καίει όλα τα βιβλία του Κάραξ. Ο Ντανιέλ φτάνει σε σημείο να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το μυστηριώδη Λάιν Κουμπέρτ και ξεκινάει μια περιπετειώδη αναζήτηση για το βίο και την πολιτεία του Χουλιάν Κάραξ.

αρχείο λήψης Ο Θαφόν έχει ένα μοναδικό ταλέντο να σε τραβάει στην ιστορία του. Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί στον αναγνώστη δίψα για τη συνέχεια, και να μην μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του μέχρι να φτάσει στην τελευταία σελίδα. Η δράση είναι αρκετή, με πολλές ήρεμες και χιουμοριστικές ανάπαυλες, ενώ οι περιγραφές του είναι τόσο γλαφυρές που δίνουν την εντύπωση ότι περπατάς στη Βαρκελώνη της δεκαετίας του ’50, παρέα με το Ντανιέλ και τον Φερμίν τρώγοντας καραμέλες Σούγκους. Και μιας και ανέφερα τον Φερμίν, ποιος αλήθεια μπορεί να αντιπαθήσει τον μοναδικό Φερμίν Ρομέρο ντε Τόρες, τον δευτεραγωνιστή που σε πολλές περιπτώσεις κλέβει τη δόξα του πρωταγωνιστή Ντανιέλ, με τον οποίο σχηματίζουν ένα πραγματικά απίστευτο δίδυμο. Ο συγγραφέας διαπρέπει στην εξέλιξη των χαρακτήρων του, τους κάνει απόλυτα ανθρώπινους, γεμάτους ελαττώματα, πάθη και ατέλειες, αλλά αυτό είναι που τους δίνει μια απίστευτη γοητεία, είτε παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, όπως ο εφιαλτικός επιθεωρητής Φουμέρο, είτε όχι, όπως ο Δον Φεδερίκο ο ωρολογοποιός.

Στην πορεία του βιβλίου, η ζωή του Ντανιέλ παραλληλίζεται με τη ζωή του Χουλιάν, για τον οποίο μαθαίνουμε μέσα από διηγήσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν.

Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι η Σκιά του Ανέμου ήταν με διαφορά το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει στη ζωή μου, και, αν και πολλά βιβλία στο παρελθόν έχουν καταφέρει να με κρατήσουν ξύπνια, ήταν το μόνο που κατάφερε να μου δημιουργήσει τόσο έντονα συναισθήματα, σε σημείο να αισθάνομαι εξίσου λυτρωμένη με τους χαρακτήρες στο τέλος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s