Σύνοψη βιβλίου
ΑΓΑΠΗ γραμμένη στα άστρα
ΜΙΣΟΣ που ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα
ΚΑΤΑΡΑ που ούτε οι θεοί μπορούν να σβήσουν
Η δεκαεφτάχρονη Έλεν Χάμιλτον έχει περάσει τη ζωή της προσπαθώντας να κρύψει τη διαφορετικότητά της – όχι και τόσο εύκολο στην κοινωνία του μικρού νησιού που ζει. Και η προσπάθειά της γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τον ύπνο της στοιχειώνουν εφιάλτες ενός απελπισμένου ταξιδιού μέσα στην έρημο… Όμως και ξύπνια οι εικόνες του ονείρου σημαδεύουν τη ζωή της. Οι μορφές τριών γυναικών που σπαράζουν με αιμάτινα δάκρυα την καταδιώκουν. Και όταν συναντά τον Λούκας, η αλήθεια τής αποκαλύπτεται, με την ίδια να διαδραματίζει τον πιο βασικό ρόλο σε μια τραγωδία που οι απαρχές της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα. Η Έλεν ξεκλειδώνει τα μυστικά των προγόνων της, ανακαλύπτοντας πως κάποιοι μύθοι δεν είναι απλά θρύλοι…
“Στεκόταν σε ένα βραχώδες τοπίο, τόσο ηλιοψηµένο, ώστε ο ολόστεγνος αέρας έµοιαζε να σπαρταρά και να χορεύει σχηµατίζοντας λωρίδες, λες και ο ουρανός άρχιζε να λιώνει. Τα βράχια ήταν ωχρά κίτρινα και κοφτερά, ενώ εδώ κι εκεί χαµηλά στο έδαφος φύτρωναν ατίθασοι, µικροί θάµνοι, γεµάτοι αγκάθια. Ένα µοναχικό, σκεβρωµένο δέντρο βρισκόταν στην επόµενη πλαγιά. Η Έλεν ήταν µόνη της. Και ύστερα δεν ήταν”
Λίγες σκέψεις
Ποιος, αλήθεια, δεν έχει ακουστά τον Τρωικό Πόλεμο και την Ωραία Ελένη;
Σύμφωνα με το μύθο, όταν ο θνητός Πηλέας παντρεύτηκε την αθάνατη Θέτιδα, όλοι οι θεοί ήταν προσκεκλημένοι στο γάμο, εκτός από την Έριδα, τη θεά της διχόνοιας. Αυτή, προσβεβλημένη και εξαγριωμένη, ως άλλη Maleficent εισέβαλε στο γλέντι και πέταξε το δεύτερο πιο διάσημο μήλο της ιστορίας, μετά το μήλο της Εύας, μπροστά από τις θεές. Το μήλο αυτό είχε την επιγραφή “Στην ωραιότερη”, και, έτσι, ήταν εγγυημένο ότι θα κατέστρεφε τη γιορτή. Αμέσως όλες οι θεές άρχισαν να μαλώνουν, με την Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη να επικρατούν, και ο Δίας, επειδή δεν άντεχε τη γκρίνια τους, τις έστειλε μαζί με τον Ερμή στα βουνά της Τροίας, όπου ζήτησε από ένα νεαρό βοσκό, τον Πάρη, στην πραγματικότητα το χαμένο γιο του βασιλιά της Τροίας, να είναι ο κριτής στα καλλιστεία τους. Οι θεές, θέλοντας να επηρρεάσουν την κρίση του Πάρη, άρχισαν τις υποσχέσεις. Η Ήρα υποσχέθηκε ότι θα τον κάνει ισχυρό ηγέτη, η Αθηνά ότι θα του προσφέρει σοφία και επιδεξιότητα στη μάχη και η Αφροδίτη ότι θα κάνει την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, την ήδη παντρεμένη, Ωραία Ελένη, να τον ερωτευτεί. Και αυτός σαν κλασικός άντρας διάλεξε την τρίτη, και με τη βοήθειά της έκλεψε την Ελένη και οι Αχαιοί ξεκινούν με χίλια πλοία για να κατακτήσουν την Τροία.
Η Τζόζεφιν Αντζελίνι δίνει μια εντελώς νέα κατεύθυνση στο μύθο του “προσώπου που έριξε χίλια πλοία στη θάλασσα”, αν και πολλές φορές δεν είναι μυθολογικά ακριβής. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο νησί του Νάντακετ, κοντά στη Βοστώνη. Εκεί μεγαλώνει η Έλεν Χάμιλτον, μια κοπέλα η οποία ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού. Εκτός από το ότι διαθέτει υπερφυσική ακοή, ταχύτητα και δύναμη, η Έλεν είναι και απίστευτα όμορφη, πράγμα που την κάνει τόσο το επίκεντρο της προσοχής, όσο και το φρικιό του σχολείου. Λίγο πριν τα δέκατα έβδομα γενέθλια της, μετακομίζει στο νησί η παράξενη οικογένεια Δήλος, και το νησί δεν σταματάει να μιλάει γι’αυτούς, κάτι που προκαλεί έναν ανεξήγητο εκνευρισμό στην Έλεν. Τα κουτσομπολιά του νησιού δίνουν σχεδόν υπερφυσική υπόσταση στους νεοφερμένους. Η αλλόκοτη συμπεριφορά της Έλεν κορυφώνεται όταν συναντάει για πρώτη φορά τον Λούκας Δήλος και μια αρχαία δύναμη με τη μορφή τριών γυναικών με ματωμένα δάκρυα της δημιουργεί μια ακατανίκητη επιθυμία να τον σκοτώσει, μπροστά σε όλο το σχολείο. Μέσω του Λούκας, μαθαίνει ότι οι τρεις γυναίκες που τους καταδιώκουν ονομάζονται Ερινύες, και είναι αρχαίες θεές που κυνηγούν και τιμωρούν τους εγκληματίες και ανακαλύπτει την αλήθινή καταγωγή της. Τόσο η Έλεν όσο και τα μέλη της οικογένειας Δήλος ανήκουν στους Επίγονους, απόγονους ημίθεων, προικισμένους με υπερφυσικά χαρίσματα. Oι τέσσερις οίκοι των Επιγόνων μαστίζονται από μια αρχαία κατάρα, με την οποία τερματίστηκε ο Τρωικός Πόλεμος, και όταν ένα μέλος ενός οίκου, συναντάει ένα μέλος ενός αντίπαλου οίκου, οι Ερινύες τους αναγκάζουν να αλληλοσκοτωθούν.
Το βιβλίο παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να τον δεις με άλλο μάτι. Δεν υπάρχουν νικητές αλλά μόνο νικημένοι, αφού η πλευρά των Ελλήνων αναγκάζεται να κάνει συμφωνία με τους θεούς και φορτώνει την κατάρα των Ερινύων σε όλους τους Επιγόνους, ενώ ακόμα και ο Δούρειος Ίππος αποτελεί παραμύθι, αφού η πτώση της Τροίας γίνεται με άλλο τρόπο.
Οι χαρακτήρες έχουν αρκετό ενδιαφέρον, αν και εξελίσσονται λίγο κατά τη διάρκεια του βιβλίου, με πρώτη και κύρια την πρωταγωνίστρια Έλεν, η οποία χάνει λίγο σε σχέση με τους δευτεραγωνιστές. Παρά την έλλειψη βάθους, όμως, είναι εύκολο να τους αγαπήσεις. Προσωπικός αγαπημένος θα έλεγα ότι είναι ο Έκτορας, που μοιάζει στον χαρακτήρα με τον ομώνυμο πρόγονό του αλλά έχει μερικές πιο χιουμοριστικές πινελιές.
Γενικά, το Χαμένοι Θεοί είναι ένα αρκετά καλό βιβλίο του είδους του, και ίσως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα φαντασίας που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Για μένα είναι αγαπημένη παρέα εδώ και χρόνια και παραδέχομαι πως είναι από τις ιστορίες που θα ήθελα σαν τρελή να ζούσα.
Προειδοποίηση: ΜΗΝ το διαβάσετε μετά τη Σκιά του Ανέμου.