
Αν η αστυνομική λογοτεχνία ακολουθούσε τις αρχές της μαγειρικής τέχνης τότε η μίξη των δομικών στοιχείων της αφηγηματικής ιστορίας που επέλεξε το ζεύγος NicciFrenchείναι καταδικασμένο στην εμπορική επιτυχία όσο και οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας είναι προορισμένοι να ερεθίζονται σε υψηλής έντασης υλικά . Πόσο μάλλον όταν σε ένα πολυσέλιδο λογοτεχνικό βιβλίο «σιγοβράσεις» σε χαμηλή φωτιά να «καίνε» ανεξιχνίαστα σεξουαλικά εγκλήματα, ανακατέψεις το «ανώριμο» φρούτο της νιότης της εφηβικής αυτοκτονικότητας και του υπόρρητου αυτοκτονικού ιδεασμού ως προζύμι, «ψιλοκόψεις» εν συνεχεία την έννοια της αυτοχειρίας, «αναμίξεις» στο μίγμα σου την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και το περιλούσεις με πλούσιο άτυπο κοινωνικό έλεγχο και φτώχεια δεν έχεις ελπίδα παρά να επιβεβαιώσεις το περίσσιο θράσος των NicciFrench να πετάξουν στη μάπα του κάθε ασυλλόγιστου αναγνώστη δυναμίτη προκειμένου να νιώσει ευκαιριακά έκκριση αδρεναλίνης που απεγνωσμένα επιζητά να βιώσει βουτηγμένος μέσα στην γκρίζα αποστειρωμένη ζωή του. Εάν όμως η πρόθεση των NicciFrenchείναι να αναδειχθεί το λούμπεν προλεταριάτο της βρετανικής περιφέρειας και το πολιτισμικό της περίβλημα τότε η ζοφερή και ανάγλυφη παρουσίαση του συνιστά μια τουλάχιστον φιλότιμη και τίμια προσπάθεια. Και όσο οι συγγραφείς είναι ασυγχώρητοι σε αυτό τους το ολίσθημα τόσο αμετανόητοι είναι και οι αναγνώστες που το διαβάζουν με απαράμιλλη αγωνία.
Περίληψη στο Οπισθόφυλλο
Όταν η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν άφηνε το βαρετό Σάφολκ, την παράκτια περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ήταν αποφασισμένη να μην επιστρέψει ποτέ. Άφηνε πίσω της φίλους και οικογένεια, παλιούς έρωτες και τα πρώτα της χρόνια, αλλά και οδυνηρές αναμνήσεις. Ένα παρελθόν στο οποίο δεν θα επέτρεπε να της καταστρέψει τη ζωή.
Όμως, χρόνια αργότερα, μια παλιά συμμαθήτρια επισκέπτεται τη Φρίντα στο Λονδίνο και της ζητά να βοηθήσει την έφηβη κόρη της. Τότε αναδύονται μνήμες από καιρό θαμμένες. Και το έγκλημα που ακολουθεί δεν αφήνει πια στη Φρίντα άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στη γενέτειρα της που κανείς άλλος εκτός από εκείνη δεν πίστεψε πως ήταν αληθινά….
Μέσα σε μια ομίχλη από συγκρουόμενες αφηγήσεις, κρυμμένα μυστικά και αμφισβητήσιμα άλλοθι, η Φρίντα δεν μπορεί πια να εμπιστευτεί κανέναν και προσπαθεί μόνη της να ενώσει τα κομμάτια της ανατριχιαστικής αλήθειας του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Προτού άλλος ένας αθώος χάσει τη ζωή του…

Κριτική
Πρωταγωνίστρια του έργου είναι η δημοφιλής και επιτυχημένη ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν. Χαρακτήρες σε ρόλο κομπάρσου και με σταθερή τροχιά δορυφόρου γύρω της με μοναδική αποστολή να εξυπηρετήσουν τη δράση και να αναδείξουν το υψηλό κοινωνικό γόητρο και το prestige που αποπνέει η πρωταγωνίστρια είναι ο σύντροφος της Σάντι με τον οποίο η Φρίντα Κλάιν αποφασίζει να διακόψει την σχέση τους χωρίς την συγκατάθεση του και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του για επανασύνδεση. Έμμεσα οι Nicci French κλείνουν το μάτι στον αναγνώστη και υπαινικτικά δηλώνουν ότι η σχέση μεταξύ τους δεν ήταν ισότιμη εφόσον ο Σάντι εγκατέλειψε την στρωμένη ζωή του στην Αμερική προκειμένου να έχει το προνόμιο να ζήσει μαζί με την Φρίντα ΚλάινΩστόσο, η Φρίντα ήταν σε τέτοιο βαθμό αδέσμευτη και ανεξάρτητη που δεν εκδήλωνε κάποιου είδους ενοχή ή υποχρέωση για να συνεχίσει μια σχέση για την οποία ένιωθε ότι είχε από την ίδια τελειώσει. Ενδεχομένως, το τέλος της σχέσης της να οφείλεται και στη διαδικασία αναψηλάφισης από την ίδια και από τις τοπικές αρχές του ανεξιχνίαστου βιασμού που υπέστη η ίδια στη διάρκεια της εφηβείας της. Σημαντικό στοιχείο σε αυτήν της την απόφαση παίζει και η – αν όχι επιφυλακτική και δύσπιστή στάση- παντελής απουσία υποστηρικτικού πλαισίου (οικογένεια, κοινωνικές υπηρεσίες κλπ) για την τραυματική εμπειρία που βίωσε στην ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής της.
Στο βιβλίο αυτό η Φρίντα Κλάιν περνά μαζί με την μητέρα της και τις τελευταίες στιγμές της ζωής της αφού έχει διαγνωστεί η μητέρα της με μη ιάσιμη μορφή καρκίνου. Οι Nicci French δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και αυτό τα τραγικό στοιχείο, προκειμένου να αναδείξουν τα θετικά χαρακτηριστικά της πρωταγωνίστριας και να στρέψουν το αναγνωστικό κοινό προς όφελος της εφόσον περιγράφουν γλαφυρά την έλλειψη εμπιστοσύνης που επέδειξε η μητέρα της στην ίδια όταν συνέβη η σεξουαλική επίθεση εναντίον της Φρίντα στην εφηβεία της και όταν η ίδια μετά από επίμονες προσπάθειες της πρωταγωνίστριας ομολόγησε ή εντέλει αποδέχτηκε ότι διατηρούσε «κρυφή» εξωσυζυγική σχέση. Η αυτοκτονία του πατέρα της Φρίντα Κλάιν ενδεχομένως να εξηγείται κατά την ίδια και από αυτήν του την ανακάλυψη.
Ο Γιόζεφ είναι ένας φίλος από παλιά για την Φρίντα Κλάιν. Ωστόσο, είναι αλλοδαπός, μένει παράνομα στην Αγγλία και ασχολείται με οικοδομικές και χειρωνακτικές εργασίες. Για άλλη μια φορά η Φρίντα Κλάιν τον «χρησιμοποιεί» για όλα τα θελήματα και αναλαμβάνει οικειοθελώς τον ρόλο του οικιακού βοηθού και του ταξιτζή της. Χωρίς να έχουμε διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς , στα οποία υποδηλώνεται ότι ο Γιόζεφ έχει ενδεχομένως κάποιου είδους υποχρέωση απέναντι στην Φρίντα Κλάιν διαφαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο Γιόζεφ μοιάζει συστηματικά να θυματοποιείται από την πρωταγωνίστρια.
Η Σάσα είναι η ανώριμη ανηψιά της Φρίντα που λειτουργεί σταθερά παρορμητικά, η Σάσα είναι πρώην ασθενής και φίλη της Φρίντα, η οποία είναι σε οριακή κατάσταση και μετά βίας μπορεί να επιμεληθεί την φροντίδα του μικρού ανήλικου αγοριού της του Ίθαν. Όλοι οι χαρακτήρες είναι από τους συγγραφείς με τέτοιο τρόπο πλασμένοι που μοιάζουν ανυπεράσπιστοι χωρίς την Φρίντα.
Η Φρίντα Κλάιν επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της και όλα τα νέα πρόσωπα κινούνται έχοντας σιωπηλά ως επίκεντρο την ίδια. Ένα ακόμη τέχνασμα που υιοθετούν οι συγγραφείς είναι η υπογράμμιση του διπόλου μητρόπολη – περιφέρεια. Η Φρίντα Κλάιν εκπροσωπεί την επιτυχία, την πρόοδο, την προβολή και ενσαρκώνει την μητρόπολη ενώ τα πρόσωπα του Σάφολκ εκπροσωπούν την επαρχιακή περιφέρεια, την οπισθοδρόμηση και την καθυστέρηση.
Συμπερασματικά, η «Σημαδεμένη Πέμπτη» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης προσπαθεί σε όλη τη διάρκεια της αναγνωστικής του εμπειρίας να εξιχνιάσει την λύση των εγκλημάτων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος είναι αρκετά ανατρεπτικό και με αρκετά γρήγορη πλοκή όσον αφορά στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Αναλογιζόμενοι ότι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι Thursday’s Children (ελεύθερη απόδοση και μετάφραση – ο Θεός να την κάνει – «Σημαδεμένη Πέμπτη») και δεδομένου ότι ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μια εφηβική μουσική μπάντα του βιβλίου με αυτό το όνομα η κριτική του βιβλίου θα μπορούσε ενδεχομένως να συμπυκνώνεται στα λόγια του Mick Jagger που ευαγγελιζόταν το “sex, drugs and rock’ n roll.