
Άλλο ένα εμπορικό αστυνομικό μυθιστόρημα προορισμένο να σηκώσει τα φλάμπουρα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να ανεμίσει το μπαϊράκι για την αξία της αποϊδρυματοποίησης και της αποασυλοποίησης . Ο αρνητικές συνέπειες του χρόνιου εγκλεισμού στην κοινωνικοποίηση των ατόμων και η αρνητική συνεισφορά των πρακτικών της καταστολής και των κλειστών μονάδων περίθαλψης οδηγούν τον αναγνώστη σε έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο εσωτερικού προβληματισμού και αναστοχασμού σε σχέση με τις φτωχές κοινωνικές υποδομές και τις πενιχρές επενδύσεις που γίνονται στο στάδιο της πρόληψης και του αποδοτικού σωφρονισμού. Ο αναγνώστης αναρωτιέται αν τελικά ο εθισμός και η εξάρτηση από την χρόνια χρήση ψυχότροπων ουσιών και κατασταλτικών φαρμάκων είναι η μήτρα που γεννά την τρέλα ή αν εντέλει η πορεία είναι αντίστροφη και η ίδια η τρέλα προκαλεί στους ψυχικά ασθενείς την ανάγκη χρήσης – ενδεχομένως και κατάχρησης – φαρμακευτικών και εθιστικών ουσιών με πρόσχημα την καταπολέμηση του στρες, της αγχώδους διαταραχής και άλλων μορφών ψυχικών τραυμάτων που επιζητούν επούλωση. Ο αναγνώστης ταλαντώνεται στο δίλημμα αν η κόλαση ή ο παράδεισος ενός ψυχικά ασθενή ή ενός φυλακισθέντος είναι η χαριστική βολή ή το κλουβί του.
Περίληψη από το Οπισθόφυλλο
Πριν από δεκατρία χρόνια, η δεκαοκτάχρονη τότε Χάνα Ντόχερτι συνελήφθη για την άγρια δολοφονία της οικογένειάς της. Η αστυνομία θεώρησε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση ξεκάθαρη και η Χάνα εγκλείστηκε έκτοτε σε ένα ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας.
Όταν ζητήθηκε από την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν να συναντήσει τη Χάνα και να δώσει τη δική της εκτίμηση για την περίπτωσή της, εκείνη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τρομακτική πραγματικότητα. Η Χάνα είναι τώρα πια μια τραγική μορφή, πρόωρα γερασμένη. Και η Φρίντα στοιχειώνεται από την υποψία πως η Χάνα είναι κι αυτή θύμα, όπως ακριβώς η υπόλοιπη οικογένειά της – πως κάτι δεν πήγε καλά στην αστυνομική έρευνα πριν από τόσα χρόνια.
Μην μπορώντας να αποσπάσει τη σκέψη της από την υπόθεση της Χάνα, η Φρίντα πιστεύει πως κάποιος κρύβει καλά την αλήθεια. Κάποιος ο οποίος είναι ικανός να φτάσει ως τα άκρα προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του…
Το Ρέκβιεμ του Σαββάτου είναι το έκτο, καθηλωτικό και εθιστικό μυθιστόρημα της σειράς με πρωταγωνίστρια τη Φρίντα Κλάιν ενώ η υπογραφή Nicci French αποτελεί πια εγγύηση.

Κριτική
Πρωταγωνίστρια του αστυνομικού μυθιστορήματος αυτού είναι η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν και ο χώρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία είναι το μητροπολιτικό Λονδίνο. Η ιστορία κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας άξονας είναι η εξιχνίαση της δολοφονίας της οικογένειας Ντόχερτι και ο αγώνας της Φρίντας Κλάιν για να αποδείξει την αθωότητα της θυματοποιημένης Χάνα. Ο δεύτερος άξονας του βιβλίου κινείται στις προσπάθειες του Ντιν Ριβ να στοιχειώσει την ζωή της γνωστής ψυχοθεραπεύτριας παραβιάζοντας με θράσος την ιδιωτικότητα της. Ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο αστυνομικό μυθιστόρημα παρουσιάζει το γεγονός ότι πλέον η Φρίντα Κλάιν συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών για υποθέσεις που της εμπιστεύονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο αυτό σημειώνεται μια σημαντική αντίφαση. Παρόλο που στη Σημαδεμένη Πέμπτη η Φρίντα Κλάιν αποφασίζει να χωρίσει τον σύντροφο της με ψυχρότητα και χωρίς ίχνος ενδεχόμενων αμφιβολιών και δεύτερων σκέψεων, στο Ρέκβιεμ του Σαββάτου η Φρίντα Κλάιν εμφανίζεται να είναι μια επαγγελματίας πλημμυρισμένη από ενσυναίσθηση δεδομένου της προσοχής που δίνει για την υπόθεση της ψυχικά άρρωστης Χάνα Ντόχερτυ. Ταυτοχρόνως, ο αναγνώστης διερωτάται εσωτερικά πως είναι δυνατόν να καταφεύγει ένας ώριμος και ενήλικος ψυχοθεραπευτής με πλούσιες ακαδημαϊκές περγαμηνές στην πρακτική του ghosting – όσον αφορά το πρόσφατο παρελθόν της και τον χωρισμό της με τον πρώην σύντροφο της – και ταυτοχρόνως να διακρίνεται από υψηλό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης – για την Χάνα Ντόχερτυ – όσον αφορά την άσκηση του λειτουργήματος που έχει επιλέξει να ασκήσει. Τέλος, ο αναγνώστης διερωτάται για το πώς είναι δυνατόν ένας ψυχοθεραπευτής – ή ένας γιατρός όπως η ίδια η Φρίντα Κλάιν σε κάποια σημεία του βιβλίου καμώνεται να συστήνεται – να εργάζεται ανεπίσημα για το Υπουργείο Εσωτερικών και πως ευθυγραμμίζεται και συμφιλιώνεται αυτή η στάση της και αυτή η επιλογή της με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Βρετανών Γιατρών και των Βρετανών Ψυχοθεραπευτών. Ωστόσο, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει εντέλει ότι η Φρίντα Κλάιν εμφανίζεται να εργάζεται περισσότερο ως μια παρατηρητική και έμπειρη ερευνήτρια και λιγότερο ως μια δημοφιλής ψυχοθεραπεύτρια.
Μυστικά οικογενειακά ξεστομίζονται και χείλη σφραγισμένα ανοίγουν για να δώσουν τις απαραίτητες μαρτυρίες και πληροφορίες στην Φρίντα Κλάιν, η οποία για άλλη μια φορά με τη δράση της βάζει σε θανάσιμο κίνδυνο τα άτομα με τα οποία συνεργάζεται και συνδιαλέγεται. Το βιβλίο αυτό έχει εξαιρετική πλοκή και φαίνεται να είναι ίσως το κορυφαίο της σειράς – τουλάχιστον εν συγκρίσει με το Σημαδεμένη Πέμπτη, το Οργισμένη Παρασκευή και την Ματωμένη Κυριακή. Ο αναγνώστης ακολουθεί το νήμα της ιστορίας και προσπαθεί ανυπόμονα μέχρι το τέλος να εντοπίσει και να αποκαλύψει τον δολοφόνο της οικογένειας Ντόχερτυ. Το τέλος της ιστορίας δεν έχει happy end και ενδεχομένως να βοηθά τον αναγνώστη αυτή η προσέγγιση προκειμένου να συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να καλλιεργήσει να έχει πάντα μια λιγότερο εξιδανικευμένη και περισσότερο ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας.