Ο Χαλαζίας μπροστά στην μυθιστορηματική Αποκάλυψη της 8ης Μέρας των Nicci French

Η τελική αναμέτρηση για την Φρίντα Κλάιν  βρίσκεται κλειδωμένη μέσα στις σελίδες του τελευταίου βιβλίου της σειράς. Ο Ντιν Ριβ – ο εμμονικός serial killer – καταδιώκει την πρωταγωνίστρια του βιβλίου και εκείνη, προκειμένου να προστατεύσει τους οικείους της και τους ανθρώπους που την περιβάλλουν  αποχωρεί και εγκαταλείπει για ένα χρονικό διάστημα το διαμέρισμα της στο Λονδίνο. Η Φριντα Κλάιν  χωρίς να επικοινωνεί ή να ενημερώνει κανέναν από τους φίλους της προσπαθεί μεταμφιεσμένη να αποπροσανατολίσει τον Ντιν Ριβ προκειμένου να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο και να προλάβει πρώτη εκείνη να τον αιφνιδιάσει. Στο πρώτο πλάνο του βιβλίου εμφανίζεται και ένα νέο πρόσωπο η Λόλα, μια φοιτήτρια εγκληματολογίας που στα πλαίσια μιας φοιτητικής πανεπιστημιακής εργασίας με κεντρικό θέμα την Φρίντα Κλάιν που θα πρέπει να συντάξει, ανακαλύπτει την γνωστή ψυχοθεραπεύτρια και πλέον αποκτά η πλοκή της ιστορίας μια τελείως ανεξέλεγκτη τροπή.  Με κεντρικό πυρήνα του βιβλίου την ψυχογεωγραφία και την επιρροή που ασκεί το τοπίο και ο φυσικός χώρος ως αντανάκλαση του ψυχισμού των υποκειμένων που τον επισκέπτονται και τον διαβαίνουν η όγδοη μέρα ανοίγει μια νέα προοπτική ανάγνωσης και ερμηνείας όσον αφορά την υπόθεση της ιστορίας που εκτυλίσσεται.    

Περίληψη στο Οπισθόφυλλο

       Σε μια λεωφόρο του Βόρειου Λονδίνου, ένα αυτοκίνητο καταλήγει στη βιτρίνα ενός καταστήματος. Ο Οδηγός φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο. Μόνο που ο άντρας στη θέση του οδηγού έχει δολοφονηθεί πριν από μία εβδομάδα…

          Στο πάρκο του Χάμστεντ Χιθ, μια φωτιά σιγοκαίει. Μέσα στις φλόγες της κείτεται το επόμενο θύμα.

          Καθώς τα φθινοπωρινά φύλλα έχουν αρχίσει να πέφτουν ένας κατά συρροήν δολοφόνος σπέρνει τον πανικό στην πόλη, παίζοντας παιχνίδια με την αστυνομία. Η λίστα θανάτου μεγαλώνει γρήγορα, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

          Ένα είναι σίγουρο: δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο δολοφόνο. Κάθε νέο θύμα αποτελεί κι ένα μήνυμα προς μία και μόνο γυναίκα.

Η Φρίντα Κλάιν κρύβεται. Αλλά κάποιος έχει αποφασίσει να τη βρει…

Κριτική

                Η όγδοη μέρα εκτυλίσσεται στο Λονδίνο και βασική πρωταγωνίστρια και στο βιβλίο αυτό είναι η superwoman Φρίντα Κλάιν. Μολονότι στην ανάγνωση του βιβλίου αυτού υπήρχε μια ανησυχία όσον αφορά για το αν θα καταφέρει να διατηρήσει  την δυναμική που είχε αναπτύξει ολόκληρη η σειρά ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι συνεισέφερε και έδωσε μια νέα διάσταση συστήνοντας στο αναγνωστικό κοινό το επιστημονικό πεδίο της ψυχογεωγραφίας.

            Ορισμένοι αναγνώστες ίσως νιώσουν ότι η Φρίντα Κλάιν στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο βιβλίο «Μεγάλη Παρασκευή» είχε ξαναβρεθεί σε καθεστώς φυγής σε μια προσπάθεια να διαφύγει το ένταλμα της αστυνομίας ως ύποπτης για τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας του πρώην συντρόφου της. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η Φρίντα Κλάιν δεν καλείται να υπερασπιστεί την αθωότητα και την ελευθερία της αλλά αποφασίζει να θυσιάσει ένα κομμάτι της ελευθερίας της προκειμένου να προστατεύσει τον οικογενειακό και φιλικό κύκλο της. Το νέο πρόσωπο του βιβλίου, η Λόλα, παρουσιάζεται ως ένα επικίνδυνο φορτίο το οποίο θα πρέπει η Φρίντα Κλάιν να προσέχει και να διαχειριστεί κατάλληλα δεδομένου ότι παραβιάζει τους κανόνες που θέτει και την εκθέτει εκούσια και ακούσια σε ανυπολόγιστο κίνδυνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Φρίντα Κλάιν έχει αναπτύξει με το Υπουργείο Εσωτερικών μια προνομιακή σχέση προκειμένου να της διασφαλίζονται ωφελήματα και ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες που στο παρελθόν είχε προσφέρει.

Το βιβλίο αυτό διαβάζεται ευχάριστα και δεδομένου ότι είναι και το τελευταίο της σειράς  ο αναγνώστης κατακλύζεται με ακόμα μεγαλύτερα κύματα αγωνίας και έντασης. Ωστόσο, κάποια σημεία του βιβλίου σίγουρα μας προβλημάτισαν και θα επιθυμούσαμε μια διαφορετική τροπή . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αλλοδαπός χειρώνακτας Γιόζεφ ό οποίος εμφανίζεται να έχει στο τέλος ύποπτες δοσοληψίες με ένοπλους μαφιόζους  του περιθωρίου. Ενδεχομένως τέτοιες αφηγήσεις να αναπαράγουν και να ενισχύουν περαιτέρω αντί να αποδυναμώνουν και να πολεμάνε την προκατάληψη που τροφοδοτείται από τις κοινές – κυρίαρχες – συλλογικές παραστάσεις. 

Το τέλος στη σειρά των με επιμέλεια σκηνοθετημένων ανθρωποκτονιών του Ντιν Ριβ δεν έγινε με κάποιον τρόπο λυτρωτικό για τον αναγνώστη. Σίγουρα επικρατεί το αίσθημα της δικαίωσης, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ντιν Ριβ σχεδόν μονοπωλεί την προσοχή των αναγνωστών σε 8 ολόκληρα βιβλία σίγουρα η λύση της ιστορίας φαίνεται λίγο απογοητευτική δεδομένου ότι οι προσδοκίες των αναγνωστών είναι  πλέον υψηλές μετά από την ανάγνωση όλων των προηγούμενων πολυσέλιδων μυθιστορημάτων.  Επιπρόσθετα, η Φρίντα Κλάιν ομοιάζει να μεταμορφώνεται σε μια βουβή σιωπηλή ηθική αυτουργός της δολοφονίας του κατά συρροή δολοφόνου και εν τέλει ταυτίζεται με τον αντικατοπτρισμό του ίδιου του Ντιν Ριβ. Εάν ως αναγνώστες μας δινόταν η εξουσία να αλλάζαμε την ροή της ιστορίας θα επιδιώκαμε με κάθε τρόπο ο Ντιν Ριβ να αφοπλιζόταν και να ολοκληρωνόταν η σύλληψη και η καταδίκη του. Μολονότι η Φρίντα Κλάιν εμφανίζεται να πασχίζει για να κρατήσει στην ζωή τον διώκτη της ωστόσο το ίδιο το στήσιμο της ιστορίας από τους Nicci  French ομοιάζει  με σκηνοθετημένη παγίδα για τον Ντιν Ριβ.

Στις τελευταίες σελίδες υπάρχει μια υπονοούμενη έλξη μεταξύ του Κάρλσον και την Φρίντα Κλάιν που ο αναγνώστης μένει μετέωρος στο αν τελικά θα εκφραστεί ανοιχτά  από τον Κάρλσον ή αν θα παραμείνει ανομολόγητη. Στα θετικά στοιχεία του βιβλίου αυτού είναι ότι δίνεται η ελευθερία στον αναγνώστη να υποθέσει την έκβαση της ιστορίας χωρίς να είναι δέσμια η φαντασία του από την τροπή που έχουν αποφασίσει να δώσουν σε αυτό το υφέρπουν φλερτ οι συγγραφείς του.

Εν κατακλείδι, η όγδοη μέρα είναι το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τις μέρες  των Nicci French  και η αναγνωστική εμπειρία είναι αρκετά διεγερτική. Το βιβλίο αυτό για προσωπικούς λόγους έχει μια ξεχωριστή θέση στο μυαλό μου και η ιστορία χαρακτηρίζεται από μια  διεισδυτική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Το πεδίο της ψυχογεωγραφίας συνδυασμένο με τις διαδρομές της Φρίντα Κλάιν  στο Λονδίνο και τους ποταμούς που το διασχίζουν υπό το πρίσμα  των ανθρωποκτονιών που λαμβάνουν χώρα από τον κατά συρροή δολοφόνο  Ντιν Ριβ συνθέτουν ένα εθιστικό ψυχολογικό αστυνομικό μυθιστόρημα που ο αναγνώστης μαγνητισμένος δεν κουράζεται να το διαβάσει μέχρι τέλους.

Published by

Χαλαζίας

www.scatteredpages.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s