
Κάθε τραυματική εμπειρία επισφραγίζεται με ένα επώδυνο δίδαγμα. Η ανάγκη αναγνωστικής ανασύνθεσης ενός τέτοιου βιώματος διεγείρει αισθητηριακά τα αρχέγονα σαδομαζοχιστικά ένστικτα που φωλιάζουν μαγκωμένα και δειλά κάτω από την φλούδα της ψυχής μας, έτοιμα να κατασπαράξουν τα άσπιλα κρίνα του υπαρξιακού μας πυρήνα. Η «Επιστροφή από το Σκοτάδι» αποτελεί τον ιερό ναό που παρέχει άσυλο σε όλους τους λειτουργικά διεστραμμένους, ευρηματικά ανώμαλους και αναγνωστικά απόβλητους για να ταυτιστούν και να εσωτερικεύσουν λίγες αράδες διαστροφικής παράνοιας. Καταδυόμενοι στις καταβόθρες της σαδιστικής βίας διασχίζοντας διαδρόμους σκέψης προσβλητικών και ατιμωτικών πράξεων βασανισμού συγκρουόμαστε με τον προσωπικό μας κώδικα αξιών και ηθικής και διαβάζουμε ένα βιβλίο που στην πραγματικότητα ξερνά ακατέργαστο σεξισμό και ανεξίτηλη θυματοποίηση. Το βιβλίο αυτό των Nicci French αποτελεί έναν ασφαλή οδηγό «ψυχαγωγίας» για να δώσουν ραντεβού οι αναγνώστες με την φρίκη.
Περίληψη από Οπισθόφυλλο
ΞΥΠΝΑΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
ΔΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΙΜΩΜΕΝΗ.
ΕΚΕΙΝΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ
– ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ. . .
Η Άμπι Ντέβερο δεν ξέρει που βρίσκεται, ούτε πως βρέθηκε εκεί. Είναι τόσο τρομαγμένη, που μόλις και μετά βίας θυμάται πως τη λένε, αλλά είναι σίγουρη για ένα και μόνο πράγμα: ότι θα καταφέρει να ξεφύγει από αυτόν τον εφιάλτη. Ωστόσο, ακόμη κι αν τα καταφέρει να επιστρέψει πίσω, στον κόσμο των ζωντανών, η Άμπι ξέρει ότι εκείνος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κάπου εκεί έξω, ψάχνοντας να τη βρει. Και την επόμενη φορά, μπορεί να μην τα καταφέρει να ξεφύγει. . .
Κριτική
Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Άμπι Ντέβερο, μια γυναίκα η οποία αιχμαλωτίζεται και απειλείται θανάσιμα η ζωή της από κάποιον άγνωστο άνδρα. Ωστόσο, η Άμπι Ντέβερο παρουσιάζει σοβαρά κενά μνήμης και ο νευρολόγος που την παρακολουθεί και την έχει αναλάβει θεωρεί αμφίβολο αν θα μπορέσει να επανέλθει η μνήμη της σε μια κατάσταση τέτοια που οι κατακερματισμένες αναμνήσεις στην οθόνη του μυαλού της θα αποκτήσουν μια κάποια ροή και σειρά για τις μέρες που πλέον έχει ξεχάσει. Ταυτόχρονα, η ίδια δηλώνει στην ανάκριση της στην αστυνομία ότι ο σύντροφος της στο παρελθόν είχε υπάρξει βίαιος και η ίδια είχε υπάρξει θύμα κακοποίησης. Τώρα η Άμπι Ντέβερο θα πρέπει να ξεπλέξει μόνη της το κουβάρι των τελευταίων ωρών και ημερών πριν την εξαφάνιση της. Ωστόσο, αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες από τον χώρο εργασίας της και του περιβάλλοντος της, προκειμένου να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει ποιος ενδεχομένως να είναι ο απαγωγέας και βασανιστής της. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι ο εφιάλτης της δεν έχει τέλος καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο βασανιστής της εξακολουθεί να την καταδιώκει.
Ο λογικός ειρμός μοιάζει στην αρχή του βιβλίου να απειλείται εμφατικά και η εσωτερική συνοχή του κειμένου να διώκεται βίαια αν και οι περιγραφές είναι τόσο ρεαλιστικές και κακοποιητικές για τον ψυχισμό του αναγνώστη που το βιβλίο, και λόγω της έκτασης της πρώτης ενότητας, καταλήγει να γίνεται δυσβάσταχτο. Εν συνεχεία ο αναγνώστης απογοητεύεται από την πλοκή της ιστορίας δεδομένου ότι η πρωταγωνίστρια φαίνεται να μεταβάλλεται σταδιακά σε υποκείμενο θυματοποίησης λαμβάνοντας υπόψην ότι και στο παρελθόν ανεχόταν την βία και την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της και αντί να την απορρίπτει την δικαιολογούσε.
Το βιβλίο κινείται και σε ένα συμβολικό δεύτερο επίπεδο. Μολονότι οι Nici French αναφέρουν ότι η Άμπι Ντέβερο δεν έχει χρήματα και δεν έχει ταυτότητα και τραπεζικές κάρτες μετά την αρπαγή της, ενδεχομένως να επιθυμούν οι συγγραφείς να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι μετά από αυτό το συμβάν η πρωταγωνίστρια του βιβλίου απώλεσε την ταυτότητα, τις επιθυμίες της και τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της. Ο εξευτελισμός και η ατίμωση που βίωσε μέσα από την προσβλητική και βίαιη συμπεριφορά του απαγωγέα της δεν της άφησε περιθώρια προκειμένου να μπορεί να έχει την επιλογή μετά την απελευθέρωση της να τοποθετήσει τον εαυτό της απέναντι στον κόσμο.
Η «Επιστροφή από το Σκοτάδι» είναι ένα βιβλίο που σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, κλειστοφοβία και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα εναπομείναντα ψυχολογικά αποθέματα που διαθέτουν. Το τέλος του βιβλίου εκπλήσσει αλλά ακόμα και αν φέρνει ένα αίσθημα δικαίωσης καταλήγει να μπαίνει σε μια ροή συγχώνευσης και αφομοίωσης του ίδιου του θύματος από τον θύτη εφόσον και η ίδια η Άμπι Ντέβερο επιστρατεύει την πρακτική της βίαιης και σοκαριστικής πρόκλησης κύματος πόνου στον βασανιστή της με αποτέλεσμα την σοβαρή αναπηρία του. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι Nicci French καταφεύγουν συχνά στην αυτοδικία ως μια έκφραση δικαίωσης. Ενδεχομένως οι συγγραφείς ως γνήσιοι απόγονοι των Vikings να επιθυμούν να επιβεβαιώσουν τις ρίζες τους επιβραβεύοντας την άσκηση βίας χωρίς κάποια συστολή ή εσώτερο προβληματισμό για την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής. Η «Επιστροφή από το Σκοτάδι» είναι εν τέλει ένα βιβλίο που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε σαδιστές αιμορροφιλικούς και μισογύνηδες σεξιστές με σοβαρές αντενδείξεις για τους σκοταδοφοβικούς.