Ο Χαλαζίας αποκαρδιώνεται από το Φονικό Κελάηδισμα της Mo Hayder

     

       Αν ενδιαφέρεσαι να δαπανήσεις τις ώρες σου διαβάζοντας κάτι ρυπαρό και ευανάγνωστο δίνοντας διέξοδο στην έκκριση αδρεναλίνης και στην εκτόνωση αναγνωστικής συμπίεσης με αντάλλαγμα την διατάραξη της εσωτερικής σου ισορροπίας και ειρήνης, τότε μπορείς να καταφύγεις στο διάβασμα του «Φονικού Κελαηδίσματος». Αν έχεις στεγνώσει από αρρωστημένη φαντασία και θέλεις να εμπλουτίσεις τον εσωτερικό σου κόσμο με νοσηρές εικόνες και σκέψεις, τότε η Mo Hayder είναι έτοιμη με το βιβλίο της αυτό να κατασπαράξει τα πιο υπέροχα κομμάτια της ψυχής σου. Αν έχεις καταπιεί μια γκρίζα καθημερινότητα και νιώθεις μπουκωμένος από ρουτίνα και επανάληψη, τότε για να επανέλθεις στη ζωή θα πρέπει να δεχτείς ένα ισχυρό σοκ που θα εισβάλλει  στην κανονικότητα σου και θα αποκαταστήσει την ένταση και τον πανικό. Αν η ζωή σου κυλούσε στο mute, τότε το Φονικό Κελάηδισμα θα ξεράσει στη μούρη σου κοιμισμένους εφιάλτες και φόβους για να διαγράψεις μια διαφορετική τροχιά στο μέχρι τότε αδιάφορο και άτονο ταξίδι σου.    

Περίληψη από το Οπισθόφυλλο

Ο ντετέκτιβ Τζακ Κάφερι αντιμέτωπος με τις ανατριχιαστικές μεθόδους ενός κατά συρροή δολοφόνου.

Ο επιθεωρητής Τζακ Κάφερι – νέος, φιλόδοξος, σκληρόπετσος – καλείται σε έναν από τους πιο φρικαλέους τόπους εγκλήματος που έχει αντικρύσει ποτέ. Πέντε νεαρές γυναίκες έχουν δολοφονηθεί κατά τρόπο τελετουργικό, προτού καταλήξουν σε ένα σκουπιδότοπο κοντά στο λονδρέζικο θόλο της Χιλιετίας. Οι νεκροψίες αποκαλύπτουν την πρωτοφανή φρικιαστική υπογραφή του δράστη, που συνδέει τα θύματα μεταξύ τους. Σύντομα, ο Κάφερυ συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται στα ίχνη του πιο επικίνδυνου κατά συρροή δολοφόνου, που μάλιστα κρύβει ένα τερατώδες, φρικτό μυστικό. 

Παλεύοντας με αντιπαλότητες μέσα στους κόλπους της αστυνομίας και κυνηγημένος από την ανάμνηση μιας προσωπικής απώλειας στο μακρινό παρελθόν, ο Κάφερι χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο της εγκληματολογίας και της ιατροδικαστικής για να βρει το δολοφόνο.

Ο Τζακ ξέρει ότι είναι ζήτημα χρόνου μέχρι το επόμενο χτύπημα του μανιακού – ενός πλάσματος που δεν παύει να ασχολείται με τα θύματα του ακόμα και όταν αυτά ξεψυχήσουν…

Κριτική

Πρωταγωνιστής του βιβλίου αυτού και της σειράς των επόμενων βιβλίων που υπογράφει η Mo Hayder είναι ο ντετέκτιβ Τζακ Κάφερι και ο χώρος όπου διαδραματίζεται και εξελίσσεται η δράση είναι το Λονδίνο. Ο Τζακ Κάφερυ προβάλλεται από την συγγραφέα ως ένας γοητευτικός ντετέκτιβ με μεγάλη εμπειρία και αρκετές επιτυχίες στην εργασία του , σημαδεμένος  από  την εξαφάνιση του αδελφού του που είχε συντελεστεί στην παιδική του ηλικία και του είχε στοιχίσει σημαντικά σε προσωπικό επίπεδο,. Ο Τζακ Κάφερυ βρίσκεται σε μια σχέση, στην οποία ασφυκτιά και από την οποία θέλει να απεμπλακεί.

Ωστόσο, απορία προκαλεί στον αναγνώστη το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας εμπλέκει με μεγάλη ευκολία τις επαγγελματικές του υποθέσεις με τα προσωπικά του χωρίς ιδιαίτερες αναστολές. Επιπρόσθετα, ο Τζακ Κάφερυ καταφεύγει στην χρήση της αυτοδικίας και το μοναδικό του μέλημα καταλήγει να είναι η συγκάλυψη προκειμένου να μην  προκληθεί η εκδίωξη του από το Σώμα. Ο ρεβανσισμός και η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής οδηγεί τον αναγνώστη στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο πρωταγωνιστής και κατ’ επέκταση η συγγραφέας απορρίπτει την Δικαιοσύνη ως έναν θεσμικό φορέα για την απόδοση ποινών και τιμωριών. Το μονοπάτι που ακολουθεί η Mo Hayder και επιβραβεύουν– εμπορικά – οι αναγνώστες της  είναι επικίνδυνο, διότι έναν από τους βασικούς πυλώνες της αστικής Δημοκρατίας είναι η Δικαιοσύνη.  

Η διακίνηση ψυχολογικής φρίκης και η εμπορία έμφυλης βίας με όχημα και πρόσχημα την ευγενή τέχνη της λογοτεχνίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ανήθικο και χυδαίο τέχνασμα με σκοπό την εμπέδωση και την περαιτέρω διάδοση του πατριαρχικού ιεραρχικού συστήματος εξουσίας και την εξοικείωση και  αναπαραγωγή προκαταλήψεων και σεξιστικών προτύπων σε εκατοντάδες χιλιάδες αναγνωστικά μυαλά δηλητηριάζοντας το κοινό με τις πλέον παρωχημένες ιδέες. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου είναι γυναίκα και η ίδια με το βιβλίο της αυτό υπονομεύει ουσιαστικά  τα ίδια τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος. Ας μην λησμονείται το γεγονός ότι οι γυναίκες προβάλλονται από την συγγραφέα στο βιβλίο αυτό ως θυματοποιημένες, εξαρτημένες και αφελείς προσωπικότητες πνιγμένες μέσα στην σεξουαλική τους έκφραση και επιθυμία και τους εθισμούς τους.  Επιπλέον, ερωτηματικά δημιουργούνται και ως προς τις προδιαγραφές που ορίζονται από την εταιρεία αμερικανών συγγραφέων μυστηρίου για την απονομή του βραβείου αστυνομικής λογοτεχνίας Edgar. Χωρίς να γνωρίζουμε ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο βραβείο δημιουργείται ένα ζήτημα για το αν ορίζονται ηθικά κριτήρια από την κριτική επιτροπή για την βράβευση ενός βιβλίου. Η έκθεση των αναγνωστών σε εικόνες που ενδεχομένως μπορεί να τους προκαλέσουν ψυχικά τραύματα και βλάβες είναι προφανώς κάτι αδιάφορο γα την συγκεκριμένη εταιρεία. Ωστόσο, αρκεί ένα βιβλίο να είναι ευπώλητο ανεξαρτήτως των μέσων που διέρχεται;

Το Φονικό Κελαήδισμα είναι ένα βιβλίο ικανό να  σου προσφέρει ψυχική καθίζηση και ηθική κατάπτωση. Το εσωτερικό μέτρο έχει χαθεί και ξεχειλίζει μια αιμόφυρτη υπερβολή. Ναρκωτικά, βιασμοί, νεκροφιλία, πορνεία, βασανισμοί. Το μίξερ της φρίκης υπόσχεται να χαρίσει εγκατεστημένη ανησυχία σε κάθε αναγνώστη του βιβλίου. Δοκίμασε τις Αντοχές σου!

 

Published by

Χαλαζίας

www.scatteredpages.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s