
Αν η ψυχή σου διψά απεγνωσμένα για ένα βουκολικό ρομάντζο ή ένα μυθιστορηματικό ειδύλλιο, τότε η Καίτη Οικονόμου σου χαρίζει ένα αισθηματικό μελόδραμα με ζωηρές τις εικόνες και αναλυτικές τις περιγραφές του κακοτράχαλου και συνάμα περήφανου τόπου της Ηπείρου με έντονα τα παραδοσιακά πολιτισμικά και πολιτιστικά του στοιχεία. Ο «Δράκος στο Χιόνι» ενσταλάζοντας στον αναγνώστη την λογοτεχνική μεταφορά των σταθερά επαναλαμβανόμενων κλισέ που περιέχονται σε δημοφιλείς τηλεοπτικές και κινηματογραφικές σαπουνόπερες επιτυγχάνει να ανακουφίσει τα ερωτικά δράματα και να αγγίξει τις αγιάτρευτες πληγές της «αγίας» ελληνικής οικογένειας. Η περιφέρεια και οι παθογένειες της παρουσιάζονται στο προσκήνιο με ύφος μελό μαζί με όλες τις αναχρονιστικές αντιλήψεις της τοπικής κοινωνίας, τις οποίες επιλέγει η συγγραφέας να ψηλαφίσει, και όλα τα παραπάνω με μια στρεβλή οπτική για την προσωπική επίτευξη και ολοκλήρωση. Γάμος και τεκνογονία συνθέτουν την αγαπημένη λαϊκή συνταγή ενός προδιαγεγραμμένου happy end με ταπετσαρία το μοτίβο της συγκατάβασης και της συμφιλίωσης.
Περίληψη στο Οπισθόφυλλο
Πέρα ψηλά στα βουνά της Ηπείρου υπάρχει μια αλπική λίμνη, που λέγεται Δρακολίμνη, γιατί ζει εκεί ένας δράκος, προστάτης του βουνού και όλων των αγαθών πλασμάτων. Λίγο πιο χαμηλά, στο Πάπιγκο, γεννήθηκε κάποτε ένα νόθο παιδί, ο Χρήστος, που είχε στην ψυχή του όλα τα χαρίσματα του δράκου: περηφάνια, δύναμη, ευγένεια, μαχητικότητα.
Ο Χρήστος μεγάλωσε στα Γιάννενα κουβαλώντας σους παιδικούς ώμους του το στίγμα του νόθου. Έβλεπε μόνο από μακριά τον πλούσιο πατέρα του και στα δεκατρία του, όταν πέθανε η μάνα του κι έμεινε ορφανός στους πέντε δρόμους, ξύπνησε μέσα του η ψυχή του δράκου για να μπορέσει να επιβιώσει.
Ο Χρήστος πάλεψε μόνος του στη ζωή, αλλά όταν ήρθε η επιτυχία κι η καταξίωση, μια άδικη κατηγορία τον σημάδεψε μ’ ένα ατιμωτικό στίγμα. Απογοητευμένος από τους ανθρώπους, αποσύρθηκε στο Πάπιγκο να γλείψει τις πληγές του. Κι εκεί, στο άντρο του, εμφανίστηκε μια άγνωστη γυναίκα μες στη χιονοθύελλα κι έκλεψε την καρδιά του δράκου…
Κριτική
Πρωταγωνιστής του «Δράκου στο Χιόνι» είναι ο Χρήστος, ο οποίος μεγάλωσε όντας νόθος και ορφανός με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και παρόλα αυτά κατάφερε να αναδειχθεί και να καταξιωθεί στον σκληρό και ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο της δημοσιογραφίας. Ο Χρήστος αποκτά δική του τηλεοπτική εκπομπή και η αναγνωρισιμότητα του εκτοξεύεται. Ωστόσο, μια ανυπόστατη κατηγορία τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει την Αθήνα και να αποτραβηχτεί στο τόπο που μεγάλωσε, το Πάπιγκο, όπου καταπιάνεται με την συγγραφή βιβλίων με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Την περίοδο αυτή ο Χρήστος γεφυρώνει τις προσωπικές και οικογενειακές διαφορές με τον πατέρα του, αποκαθίσταται η επικοινωνία τους και οικοδομείται ξανά η σχέση τους σε μια νέα βάση οπότε και συναντά την Δήμητρα, με την οποία και συνάπτει ερωτικό δεσμό. Η Δήμητρα, η οποία είναι δικηγόρος και η μονάκριβη κόρη του πρώην αφεντικού του είναι παντρεμένη ωστόσο έχει ήδη πάρει την γενναία απόφαση να ζητήσει διαζύγιο διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον άντρα της. Ο Χρήστος και η Δήμητρα επιθυμούν βαθιά μέσα τους να προχωρήσουν την σχέση τους ωστόσο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους έχει τις προσωπικές του φοβίες και ανασφάλειες. Ωστόσο, η Δήμητρα αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση και υπεράσπιση του Χρήστου για το εκκρεμές δικαστήριο που έχει ο Χρήστος όπου και δικαιώνεται πανηγυρικά. Ο Χρήστος και η Δήμητρα αφού τέλειωσαν ο καθένας από την μεριά του τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε με το παρελθόν του, αποφασίζουν να μετακομίσουν στο Πάπιγκο όπου και φτιάχνουν τη δική τους οικογένεια .
Ο χρόνος έκδοσης του διαπραγματευόμενου βιβλίου είναι το 2009, ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τόσο το ύφος όσο και η θεματολογία του προσιδιάζει σε αναφορές από προηγούμενες δεκαετίες της ελληνικής πραγματικότητας. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική κριτική και τον εξωτερικό κοινωνικό έλεγχο που υφίστανται και για αυτό ταλαιπωρούνται βασικοί χαρακτήρες του έργου στην προσπάθεια τους να συμμορφωθούν στις επιταγές του περιβάλλοντος τους. Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – αποφασίζουν να λάβουν τις αποφάσεις τους με αποκλειστικό γνώμονα τα κουτσομπολιά σαμποτάροντας την ίδια τους την ευτυχία και υπονομεύοντας οι ίδιοι τις προσωπικές τους επιλογές.
Ο Δράκος στο Χιόνι περιστρέφεται γύρω από την λεβεντιά και την περηφάνια του πρωταγωνιστή που αποτυπώνεται μέσα από το κλαρίνο, ένα αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό όργανο της Ηπείρου . Βασικοί άξονες του βιβλίου είναι η καταραμένη ορφάνια, η άδικη ζωή, η δυστυχία, ο καημός και η φτώχεια. Δυστυχώς το «Δράκος στο Χιόνι» είναι ένα βιβλίο που θυμίζει λογοτεχνικό αφήγημα σε μεταφορά δραματουργικού έργου όπου πρωταγωνιστεί μια αντρική Μάρθα Βούρτζη. Το βιβλίο αυτό δεν έχει ανατροπές και σοβαρές διακυμάνσεις και η ιστορία εκτυλίσσεται χωρίς να χαρίζει το δώρο της έκπληξης και του αιφνιδιασμού στον αναγνώστη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι διαβάζεται αρκετά ευχάριστα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο και από πλευράς τεχνικής φαίνεται ότι η συγγραφέας επιστρατεύει πλούσιο και καλά επεξεργασμένο λόγο για να διανθίσει το κείμενο της.
Ο «Δράκος στο Χιόνι» είναι ένα βιβλίο που συστήνεται σε ευσυγκίνητους αναγνώστες με ευαισθησίες και οι οποίοι επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αισθηματικά αναγνώσματα.
ΧΑΛΑΖΙΑ ΜΟΥ.Μια καθολα σεβαστη, σχετικα ευστοχη κριτικη, με ενδιαφετουσες επισημανσεις για ενα βιβλιο που λατρευω.Διαβασα με ενδιαφερον.
Δεν τις ειχα σκεφτει…
.ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ομως να αποκαλυψετε την ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ της υποθεσης( παρεμβαση Δημητρας στο τελος της πλοκης)γιατι αυτο συνιστα τη βασικη ανατροπη, οσο “απλη” κι αν ειναι για σας η πλοκη…
Θα ηταν καλο να αφαιρουσατε αυτο το κομματι.
Οποιος ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΟΦΕΙΛΕΙ να ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ τα κρισιμα SPOILERS διοτι ειναι ελλειψη σεβασμου στον κοπο του δημιουργου κ στον αναγνωστη που στερειται τη χαρα της ανακαλυψης!Αυτη ειναι η τεχνη της κριτικης.Ειναι κριμα ΧΑΛΑΖΙΑ μου να…” χαλαμε την αναγνωστικη εμπειρια καποιου, ενω υπαρχουν τοσα ομορφα να πουμε.Κατα τα αλλα λατρεψα τν Χαριση ως ενα ιδανικο προτυπο.Ευχαριστω για τη φιλοξενια της αποψης μου
LikeLiked by 1 person
Ανήκει δυστυχως στα βιβλια που δεν συμπαθησα.Ουτε με κερδισε ο Χαρισης.Μου φανηκε οπισθοδρομικος, τοπικιστης, μοιρολατρης και με αγκυλωσεις.Μπορω να αναφερω και αλλα: φοβικός,ηττοπαθης,δειλος…
Ωστόσο στο κομμάτι με τα spoilers ισως έχετε δικιο.Αν και χρειάζεται να παρουσιαζονται ψηφιδες της ιστοριας για να μπορει να τεκμηριωνεται η κριτικη. Ειδαλλως η οποια κριτικη θα ειναι ανυποστατη.Θα φροντισω ομως να αναπροσαρμοσω το κειμενο μου προκειμενου να μην διαταρασσεται η αναγνωστικη εμπειρια του υποψηφιου αναγνωστη με spoilers.
Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο που αφιερωσατε και αφενος διαβασατε την κριτικη μου και αφετερου μου γραψατε και μου προσφερατε ωφελιμη ανατροφοδοτηση γισ σκεψη και περισυλλογη.
LikeLiked by 1 person
Το “περισυλλογη” μαλλον ειναι πειραγματακι,εε;;;Δεν πειραζει.Εχω ιδιατερο συνδεσμο με τν ΔΡΑΚΟ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ κ δεν ειμαι αποστασιοποιημενη αλλα μ αρεσει η αλλη οπτικη.Εχετε δικιο για τον Χαρίση.Συμφωνω στην προσεγγιση των ελαττωματων του.Είναι οσα αναφερετε -κ ωραια ψυχολογησατε τις αδυναμιες του.Ειναι στα ορια της αγοροφοβιας, ειναι δυστροπος, τοπικιστης, λιγο εγωκεντρικος, ακαμπτος-παραλληλα με τη συμπονια, τη σεμνοτητα του, την περηφανεια και την ευσυνειδησια του. κ.ο.κ.Αυτη ειναι η γοητεια του.Οτι εχει αρετες αλλα δεν ειναι εξιδανικευμενος γιατι κατι τετοιο οντως θα ανηκε σε υφος σαπουνοπερας.Ενας χαρακτηρας δεν μας συγκινει οταν ειναι αψεγαδιαστος γιατι κατι τετοιο θα ηταν ψευτικο, αλλα οταν ειναι καλα τεκμηριωμενος-κι ο ΧΑΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ γι αυτο “πειθει”.Ακουσα μια ρηση που με συγκλονισε.”Δεν αγαπαμε τους ανθρωπους αν δε λατρεψουμε την αθλιοτητα τους, την ταπεινωση και τη δυστυχια τους”.BTW ΕΚ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ειναι ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΟΥΛΦ ΛΑΡΣΕΝ ΑΠΟ ΤΟΝ κλασσικο ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΛΟΝΤΟΝ .Τρομερη ιχνηλατηση Κακου(ισως η πληρεστερη στην κλασσικη Λογοτεχνια)..Τελος, Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ κρισιμα SPOILERS ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ-εκει ειναι η τεχνη της.Να κρατα τα κρισιμα μυστικα, μεταδιδοντας την ψυχη και τιος αδυναμιες του βιβλιου .Να το πω αλλιως.Ειναι που ειναι τρομακτικα απλοϊκη η πλοκη στον ΔΡΑΚΟ, αν δωσουμε στεγνα και την εκβαση στο μοναδικο σημειο που γινεται ενα μικρο plot twist-καηκαμε.μπορουμε να πουμε οτι ειναι προβλεψιμη λχ κ απλοικη η ανατροπη και να αφησουμε τον αναγνωστη να την ανακαλυψει,αν θελει.(Εχω κι εγω σελιδα κριτικων,”ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ”, και ξερω, ποσο δυσκολο ειναι νa αποφυγεις την παγιδα των κρισιμων spoilers, αλλα αυτο ειναι το στοιχημα) .Το χειροτερο SPOILER EVER ΤΟ εκανε μια γελοια ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ που εδωσε στεγνα το φιναλε στον εξαιρετικο MAΞ των εκδ ΠΑΤΑΚΗ κ ηταν σα να μου εκλεψε ολο το βιβλιο.Ασε πικρα ΧΑΛΑΖΙΑ ΜΟΥ ) .Αυτα με αγαπη γιατι ειναι τελειο να αναλυεις βιβλια που σε αγγιξαν- απο διαφορετικες πλευρες.
LikeLiked by 1 person