Ο Χαλαζίας αναμετράται με την «Νέμεση» του Jo Nesbo

Αν η Νέμεσις ήταν το προαιώνιο θείο βρέφος της Νύχτας και του Ερέβους προορισμένο να ενσαρκώσει την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της δικαιοσύνης όταν αυτή διασαλεύεται μεταμφιεσμένη με τον μανδύα της εκδίκησης, τότε ο Jo Nesbo   αποφασίζει με το ομότιτλο βιβλίο του να μας συστήσει ένα πολυσέλιδο αστυνομικό μυθιστόρημα με μια δαιδαλώδη και πολυεπίπεδη πλοκή που  μαγνητίζει τον αναγνώστη και το οποίο καταδεικνύει την απόκλιση που υπάρχει μεταξύ της προσκηνιακής και παρασκηνιακής δράσης.  

Περίληψη στο Οπισθόφυλλο

Ύστερα από ένα δείπνο και ένα γερό μεθύσι στο σπίτι της παλιάς φιλενάδας του Άννας Μπέτσεν, ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε ξυπνάει στο σπίτι του με πονοκέφαλο, χωρίς κινητό και χωρίς καμιά ανάμνηση από τις τελευταίες δώδεκα ώρες της ζωής του. Την ίδια μέρα η Άννα βρίσκεται νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι στην κρεβατοκάμαρα της και ο Χόλε είναι ο κύριος ύποπτος. Στο μεταξύ οι ληστείες τραπεζών συνεχίζονται με αμείωτη βεβαιότητα και το ρεμάλι της αστυνομίας του Όσλο κλείνει ανίερες συμφωνίες με τον θρυλικό φυλακισμένο τσιγγάνο Ράσκολ Μπάξετ και ξεκινάει έναν ιλιγγιώδη αγώνα δρόμου από τη νορβηγική πρωτεύουσα ως την καυτή Βραζιλία, για να διαλευκάνει ταυτόχρονα δύο υποθέσεις και να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αλλά η Νέμεση, η θεά της εκδίκησης, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη της.

Κριτική

          Πρωταγωνιστής της σειράς και του βιβλίου αυτού παραμένει ο αστυνομικός επιθεωρητής  Χάρι Χόλε και η υπόθεση διαδραματίζεται κατά βάσει στο Όσλο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος της ιστορίας λαμβάνει χώρα και σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της εξωτικής Βραζιλίας. Ο αλκοολισμός είναι ένα ενδημικό αειθαλές δέντρο το οποίο έχει την τάση να φυτρώνει μέσα στις σκοτεινές ζούγκλες των ψυχών των Σκανδιναβών και μυθιστορηματικά συνηθίζει να αγκαλιάζει ευχάριστα τους αστυνομικούς επιθεωρητές οιασδήποτε αξιοσέβαστης μητροπολιτικής αστυνομίας. Εξάλλου, η κατάθλιψη εν δυνάμει έλκει τους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών  και ο Χάρι Χόλε δυστυχώς δεν έτεινε να πίνει μόνο καφέ στην Νορβηγία.

          Ο Jo Nesbo στο βιβλίο αυτό εστιάζει σε μια ειδική πληθυσμιακή ομάδα, τους Τσιγγάνους. Εισβάλλει  βίαια  με το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του και διαταράσσει τον πολυπόθητη ηρεμία που επιζητά κάθε αναγνώστης που σέβεται τον ελεύθερο χρόνο ανάγνωσης. Οι παλμοί ανεβαίνουν και η αδρεναλίνη εκκρίνεται χωρίς φειδώ. Ο Jo Nesbo βάζει στο κάδρο των υπόπτων τους Τσιγγάνους,  τους τελευταίους  θύλακες ελευθερίας και ο ήρωας του Χάρι Χόλε αποκαλύπτει ότι ένα οργανωμένο σχέδιο  γυναικοκτονίας στήθηκε και σκηνοθετήθηκε με τον μανδύα μιας τραπεζικής ληστείας. Παράλληλα, μια αυτοχειρία σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Βραζιλίας  συνδέεται με την ένοπλη ληστεία στην τράπεζα του Όσλο.     

          Ο Χάρυ Χόλε έχει συνοδοιπόρο στην εξιχνίαση της ληστείας την Μπέτε Λεν, μια νέα και δαιμόνια αστυνομικό, κόρη ενός έμπειρου και καταξιωμένου συναδέλφου του Χάρι Χόλε που σκοτώθηκε πριν κάποια χρόνια στο καθήκον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με κάποιους ενόπλους κατά τη διάρκεια μιας ληστείας τραπέζης. Η Μπέτε Λεν έχει αρκετά οξυμένη την οπτική της νοημοσύνη με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ικανή στην αναγνώριση προσώπων λόγω κάποιας διαταραχής της λειτουργίας του ελικοειδούς έλικα του εγκεφάλου της.

          Ο Χάρυ Χόλε εμφανίζεται μπερδεμένος σε μια σχέση που είχε με μια γυναίκα, η οποία εντοπίζεται μετά την επίσκεψη του στο διαμέρισμα της δολοφονημένη. Ενώ αρχικά φαίνεται η υπόθεση να εξιχνιάζεται σχετικά εύκολα, εν συνεχεία διαπιστώνει ότι τα φαινόμενα απατούν. Ωστόσο, την ίδια εκτίμηση κάνουν και στην μητροπολιτική αστυνομία του Όσλο με  αποτέλεσμα ο Χάρυ Χόλε να διώκεται ως υπόδικος φυγής και κατηγορούμενος για τον φόνο της τσιγγάνας  Άννε Μπέτσεν .

          Το ένα σκέλος της ιστορίας της Νέμεσις του Jo Nesbo παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με το αστυνομικό μυθιστόρημα «Οργισμένη Παρασκευή» των Nicci French. Πιο συγκεκριμένα, η πρωταγωνίστρια της σειράς, Φρίντα Κλάιν, κατηγορείται από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ύποπτη για την δολοφονία του πρώην συντρόφου της, όπως ακριβώς και ο Χάρι Χόλε, και αποφασίζει να τραπεί σε φυγή, προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη και να διαλευκάνει την υπόθεση. Η Φρίντα Κλάιν έχει την υποστήριξη ενός καλού της φίλου όπως και ο Χάρι Χόλε που αποφασίζει να γίνει φυγόδικος. Και στα δύο βιβλία ενορχηστρωτές για την θεμελίωση της κατηγορίας εναντίον τους είναι πρόσωπα της αστυνομίας, τα  οποία εμφανίζονται να είναι διεφθαρμένα και αναμεμειγμένα σε υποθέσεις, οι οποίες τους αγγίζουν και θέλουν κατ’ αυτόν τον τρόπο να τους εξοντώσουν. Και στα δύο βιβλία υπάρχει στο τέλος μια ανατροπή όπου οι υποθέσεις διαλευκαίνονται χάριν της ενεργητικής εμπλοκής και συνεισφοράς των ηρώων, της Φρίντα Κλάιν στη μια περίπτωση και του Χάρι Χόλε στη δεύτερη περίπτωση και αθωώνονται πανηγυρικά δίνοντας ένα γερό χαστούκι σε όσους τους επιβουλεύονται. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέμεσις του Jo Nesbo προηγείται εκδοτικά της Οργισμένης Παρασκευής των Nicci French.

          Το δεύτερο σκέλος της ιστορίας εμβαθύνει στην κουλτούρα των Τσιγγάνων και στην σημασία που δίνουν στην βεντέτα και στην τιμή. Η αλληλεγγύη και οι αξίες που τους συνδέουν και οι άγραφοι κώδικες που ακολουθούν είναι ένα σημαντικό τμήμα της αφήγησης του μυθιστορήματος του Jo Nesbo.

          Εν κατακλείδι, η Νέμεσις είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από τον αναγνώστη που διψά για αστυνομικά μυθιστορήματα, ωστόσο η πλοκή του βιβλίου κουράζει και η εξιχνίαση των υποθέσεων γίνεται με έναν όχι αρκετά εύληπτο τρόπο. Αν και φαίνεται ότι ο Jo Nesbo έχει αρκετά δυνατή πέννα όπου και καταδεικνύεται η ευφυΐα του και η ευρηματικότητα του στην εκτύλιξη της υπόθεσης, ωστόσο σε σχέση με τις διθυραμβικές κριτικές που έχουν δεχτεί τα βιβλία του κρατούμε αρκετές επιφυλάξεις.

Published by

Χαλαζίας

www.scatteredpages.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s