Ο Χαλαζίας διάβασε την συλλογή διηγημάτων «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και άλλες ιστορίες» του Oscar Wilde

Λιτές διδακτικές ιστορίες σε απλή φόρμα και δωρικό ύφος παρέχουν στους αναγνώστες ένα ανακουφιστικό αφηγηματικό περίβλημα, το οποίο είναι ικανό να απορροφήσει τους κραδασμούς της στείρας και σκληρής πραγματικότητας και να ενυδατώσει τα σταφιδιασμένα μυαλά των διψασμένων αναγνωστών με συμπυκνωμένες δόσεις σοφίας και να τους κεράσει δυνατά σφηνάκια με καθολικές και διαχρονικές ηθικές αξίες. Αν έχετε κουραστεί να διαβάζετε ιστορίες με σύνθετη πλοκή και πλήθος χαρακτήρων και επιθυμείτε να κάνετε ένα διάλλειμα ανατρέχοντας σε έναν κλασικό συγγραφέα, ο οποίος γράφει στη δεδομένη περίπτωση παραμύθια με έντονη την χρήση των συμβολισμών στα διηγήματα του, μπολιασμένα  με τα στοιχεία της κοινωνικής κριτικής που αγγίζουν τα σύνορα του  πολιτικού εμπρησμού, τότε ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και άλλες ιστορίες» είναι μια συλλογή, την οποία οφείλετε να διαβάσετε. Τα μανιφέστο συνηθίζεται να αρθρώνουν έναν πολιτικό λόγο που δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, η συλλογή αυτή παραμυθιών του Oscar Wilde συνιστά μια καμουφλαρισμένη πολιτική διακήρυξη για την αλληλεγγύη, την φιλία, την αφοσίωση, την ζωή και τον έρωτα ενδεδυμένη με ένα παραμυθένιο πέπλο παιδικής αφέλειας . Ταυτόχρονα ο Oscar Wilde μέσα από αυτό το βιβλίο παίρνει την εκδίκηση του και κατοχυρώνει για τον εαυτό του μια θέση  για το πάνθεον των κλασικών συγγραφέων παραμυθιών μεταξύ του Hans Christian Andersen και των αδελφών Grimm.  

Περίληψη από το οπισθόφυλλο

                Πολλοί πιστεύουν πως ο συγγραφέας του Ντόριαν Γκρέυ και του Ντε Προφούντις είναι επίσης μεγάλος σ’ αυτή τη συλλογή που αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά διηγήματα με τους τίτλους: «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας», «Ο Αφοσιωμένος Φίλος», «Ο Νεαρός Βασιλιάς»  και «Ο Ψαράς και η  Ψυχή του». Όλα ξεχωρίζουν για την πλοκή, το χιούμορ και την τρυφεράδα τους. Ένα έξοχο ανάγνωσμα για κάθε ηλικία. 

Κριτική

                Το βιβλίο αυτό είναι σχετικά ολιγοσέλιδο και ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει την κάθε ιστορία ως μια αυτοτελή οργανική ενότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ενδείκνυται να προσφερθεί και ως δώρο λόγω αφενός της κλασικής και διαχρονικής αξίας του έργου του συγγραφέα και αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι όλες οι ιστορίες είναι γεμάτες με νόημα και ουσία. Τα παιδιά ενδεχομένως να το εκτιμήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό δεδομένου ότι όλες οι ιστορίες έχουν στην πραγματικότητα την μορφή παραμυθιού, τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερη έξαψη στην παιδική φαντασία.

    Ο Oscar Wilde ασκεί κριτική στον συντηρητισμό και στις κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές ελίτ, οι οποίες οδηγούνται στη προκλητική σπατάλη δημόσιου χρήματος ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλες λαϊκές μάζες βουλιάζουν στην ανέχεια και την φτώχεια. Δυστυχώς ο Oscar Wilde αναδεικνύεται πιο επίκαιρος από ποτέ μέσα από τις ιστορίες του ακόμη και σήμερα και επιβεβαιώνεται έτσι η κλασική και διαχρονική αξία του έργου του. Η κοινωνική αδικία, η αφοσίωση, η αρρώστια είναι μερικές μόνο από τις θεματικές που αγγίζει με έναν πολύ ευαίσθητο τρόπο και προκαλεί κύματα συγκίνησης και ενσυναίσθησης στον αναγνώστη. Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και η αλλοτρίωση του ατόμου από το ίδιο το προϊόν της εργασίας του αποτυπώνεται στην ιστορία του Νεαρού Βασιλιά. Η ιερότητα του μαρτυρίου είναι μια έννοια που περιστρέφεται γύρω από το βιβλίο του και ενδεχομένως να σχετίζεται και με κάποιον τρόπο και με την παράδοση των βιβλίων τρόμου και θρίλερ που αναδύονται τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου ας μην λησμονούμε το γεγονός ότι ο Oscar Wilde συνέγραψε και «το Φάντασμα των Κάντερβιλ», ένα βιβλίο στο οποίο με σαρκαστική διάθεση και ειρωνικό πνεύμα προσπαθεί να εκμαυλίσει την σκοτεινή παράδοση του τρόμου.

       Εν κατακλείδι, «ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και άλλες Ιστορίες» είναι μια συλλογή παραμυθιών με ιστορίες αρκετά εύστοχες, που μιλάνε στις καρδιές των ανθρώπων χωρίς να καταλήγουν να είναι ανιαρές και κουραστικές. Ο συγγραφέας γράφει με απλότητα και αμεσότητα τις ιστορίες του χωρίς να χρειάζεται ο μέσος αναγνώστης να διεισδύσει στα κείμενα του με ειδικούς εστιακούς φακούς για να κατανοήσει το νόημα και να συλλάβει και να κατακτήσει την ουσία του έργου του. Η αισθητική απόλαυση των κειμένων του Oscar Wilde στη δεδομένη περίπτωση συμπίπτει με την ηθική ενδυνάμωση και εμψύχωση των αναγνωστών του.  

Published by

Χαλαζίας

www.scatteredpages.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s