Ο Χαλαζίας καταπιάνεται με «τα Πλάσματα μιας Μέρας και άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας» του Irvin Yalom

Μια «θεραπευτική σχέση» οφείλει να διαφυλάσσεται και να προστατεύεται από τα μέρη που την απαρτίζουν και τα πρόσωπα που την συνθέτουν. Οι θεραπευτές  προορίζονται μέσω της ψυχοθεραπευτικής σχέσης που σφυρηλατούν να είναι σε θέση να μεταβολίσουν τις εμπιστευτικές εξομολογήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες  των «ετοιμοθάνατων εφημερόπτερων» και των «ψυχικά πληγωθέντων zombies» σε μια χαρτογραφημένη γνώση του εαυτού και της προσωπικότητας του εκάστοτε υποκειμένου. Ωστόσο, ένα εμπορικό εκδοτικό εγχείρημα και ένα  ψυχαγωγικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα δεν θα ήταν σωστό από ηθικής πλευράς να αποτελέσει προζύμι για την επεξεργασία του  ακόμη και έπειτα από την συγκατάθεση και την συναίνεση του θεραπευόμενου. Εν προκειμένω η συγκεκριμένη υιοθέτηση αυτής της πρακτική  τείνει να δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά στους υποψιασμένους εραστές της φιλαναγνωσίας για το ήθος και τα βαθύτερα κίνητρα του καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ για την ενασχόληση του με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι αναγνώστες μεταμορφώνονται σε φιλοπερίεργους διαρρήκτες, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη βίαιη εισβολή στη σφαίρα της ιδιωτικότητας των υποκειμένων κάνοντας εκούσια χρησικτησία σε απόρρητες εμπιστευτικές πληροφορίες. Ακόμη και αν ο συγγραφέας έχει επεξεργαστεί τα περιστατικά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διασφαλίζεται η ανωνυμία τους στο πίσω μέρος των σκέψεων του εκάστοτε αναγνώστη ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι ο συγγραφέας μπορεί στην πραγματικότητα να φορά τον μανδύα του μηχανορράφου που μηχανεύεται την οικονομική εκμετάλλευση μέσω της εξόρυξης των πιο βαθύτερα προσωπικών κι ανεκτίμητων θησαυρών του εκάστοτε θεραπευόμενου για τον προσωπικό πλουτισμό του μέσω μιας εναλλακτικής πλέον οδού που δεν είναι άλλη από την συγγραφική παραγωγή. Ο εθισμός των αναγνωστών στο να  ψηλαφούν τα τραύματα και τις πληγές άγνωστων υποκειμένων, προκειμένου να είναι σε θέση να ταυτιστούν μαζί τους και να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό της προβολής των δικών τους βιωμάτων και ανησυχιών και αγωνιών πάνω στους χαρακτήρες της δεδομένης συλλογής διηγημάτων ενδεχομένως να αντίκειται στο πνεύμα του Αμερικανικού Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων.     

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Είμαστε όλοι πλάσματα μιας μέρας. Με τα λόγια αυτά ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος υπενθύμιζε στον εαυτό του το εφήμερο της ζωής. Από αυτόν αντλεί ο  84χρονος Ίρβιν Γιάλομ τον τίτλο του νέου του βιβλίου με ψυχοθεραπευτικές ιστορίες και μας προσκαλεί να ζήσουμε μαζί του τον αγώνα, τον πόνο και τη μαγεία της ζωής και της ψυχοθεραπείας. Η σοφία του ηλικιωμένου ψυχοθεραπευτή είναι φανερή στην αμεσότητα με την οποία προσεγγίζει τον άνθρωπο που έρχεται στο γραφείο του, στα καίρια σχόλια του και στην άνεση του να μοιραστεί τις προσωπικές του αγωνίες, αν κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο. Καθώς κλείνει ο κύκλος της ζωής του, η δεκτικότητα του Γιάλομ αυξάνεται. Με ταπεινότητα και ειλικρίνεια ομολογεί ότι εξακολουθεί να εκπλήσσεται, να μαθαίνει από τους θεραπευόμενους και να θαυμάζει τη δυνατότητα τους να αξιοποιούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα ιαματικά συστατικά της ψυχοθεραπευτικής συνάντησης.

Σ’ αυτές τις σελίδες θα συναντήσουμε μια νοσοκόμα, θυμωμένη και παραδομένη στη δυστυχία, χωρίς διέξοδο, η οποία έχασε τον γιο της μέσα στον κόσμο των ναρκωτικών και του εγκλήματος, και που όμως πρέπει να παρηγορεί τους προνομιούχους ασθενείς της στον δικό τους πόνο. Έναν επιτυχημένο επιχειρηματία ο οποίος στον απόηχο μιας αυτοκτονίας νιώθει απελπισμένος μπροστά στα χάσματα και στα μυστικά που μολύνουν κάθε σχέση. Μια νεόκοπη ψυχοθεραπεύτρια που η σπουδή της πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση διαβρώνει τις αναμνήσεις της για μια χαμένη φιλία. Και έναν άνδρα του οποίου η άρνηση για τη φιλοσοφία αναγκάζει ακόμα και τον Γιάλομ να αμφιβάλλει για την εμπιστοσύνη του σε αυτή. Οι άνθρωποι ετούτοι και οι ιστορίες τους θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμη στο μυαλό μας αφότου διαβάσουμε και την τελευταία σελίδα του βιβλίου του.

Όπως ο Δήμιος του έρωτα και τα άλλα γραπτά του, τα Πλάσματα μιας μέρας μας χαρίζουν μια διεισδυτική, συμπονετική και ταυτόχρονα θαρραλέα ματιά στην ανθρώπινη ψυχή, με τον πόνο, τη σύγχυση και την ελπίδα που τη συνέχουν.

Ο Γιάλομ προσφέρει μ’ αυτό το βιβλίο το απόσταγμα της σκέψης και της εμπειρίας του, με χιούμορ, μαεστρία και βαθιά ανθρωπιά. 

Κριτική

          Μια συλλογή δέκα διηγημάτων με απώτερο σκοπό να δώσουν μια εκλαϊκευμένη προοπτική στις προσεγγίσεις και τα εργαλεία της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Άνθρωποι στο χείλος της ζωής εξομολογούνται τις κρυφές ανησυχίες τους και τις ενδότερες αγωνίες τους ξεδιπλώνοντας το μίτο για την καρδιά των θεμάτων που αντιμετωπίζουν που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση του θανάτου. Καταδικασμένοι μελλοθάνατοι χωρίς δικαίωμα χάρης συνωστίζονται στο σαλονάκι του Irvin Yalom και «σκοτώνουν» τις ώρες τους μέχρι να καταλήξουν να συμφιλιωθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι μέσα από  την απειλητική παρουσία του θανάτου η ζωή μοιάζει να γίνεται περισσότερο εκκωφαντική. Χωρίς τον θάνατο εν όψει η ζωή θα έμοιαζε με ένα μοτίβο αναβολών ταπετσαρισμένο με μια ρουτίνα ανέσεων στιγματισμένων από την καταθλιπτική καθημερινότητα.

          Ο Irvin Yalom, έναν διακεκριμένος παρασιτικός επαγγελματίας, αφουγκράζεται τις ψυχές των πελατών του και προσπαθεί να δώσει λύσεις στρέφοντας το βλέμμα τους σε μια άλλη οπτική παρατήρησης. Μια οντολογική και υπαρξιακή περιπλάνηση είναι δυνατή να καταστεί ένα ασφαλές μονοπάτι για τους θεραπευόμενους, προκειμένου να τιθασεύσουν ως ένα βαθμό τις αγχώδεις διαταραχές από τις οποίες υποφέρουν και να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. Αποδυναμωμένοι από τις αγωνίες που τους κατατρύχουν καταφέρνουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να νιώσουν συμπονετικά για τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

          Εν κατακλείδι, τα «Πλάσματα μιας Μέρας και άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας» είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης – αυτοβοήθειας ικανό να συνεισφέρει και να βοηθήσει τους αναγνώστες στην ανασύνταξη των δυνάμεων τους και στην αναθεώρηση της οπτικής τους για την ζωή και τον θανάτο. Μια ολιστική προσέγγιση στην οποία ο θάνατος και η ζωή απομυθοποιούνται με αποτέλεσμα οι θρύλοι που τους συνοδεύουν και τους περιβάλλουν να ξεγυμνώνονται και να καταλήγει γυμνή η μόνη αλήθεια.

Published by

Χαλαζίας

www.scatteredpages.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s