Ο Χαλαζίας διάβασε «το Δώρο της Ψυχοθεραπείας. Ανοιχτή Επιστολή σε μια Νέα Γενιά Ψυχοθεραπευτών και στους Ασθενείς τους» του Irvin D. Yalom

Εάν ενδιαφέρεσαι να διευρύνεις και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου σε σχέση με αποτελεσματικές τεχνικές, μεθόδους και πρακτικές του πεδίου της ψυχοθεραπείας, τότε «το δώρο της ψυχοθεραπείας»  μπορεί να αποτελέσει έναν συνοπτικό πρακτικό οδηγό στο έργο κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας και πιο συγκεκριμένα σε όσους ενδιαφέρονται κυρίως για μακροχρόνια θεραπευτικά συμβόλαια. Η πολυετής εμπειρία του συγγραφέα και η ενασχόληση του με ομάδες που έχουν ειδικά πληθυσμιακά χαρακτηριστικά αποτελούν μια «προίκα» για τον αναγνώστη στο ταξίδι του είτε στον επαγγελματικό στίβο είτε στο  θεραπευτικό ταξίδι. Στο ενδεχόμενο που φλερτάρετε με την ιδέα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, το συγκεκριμένο βιβλίο ίσως και να αποτελέσει μια εισαγωγική αναγνωστική εμπειρία για την επικείμενη περιπέτεια αυτοπραγμάτωσης που θα δοκιμάσετε, τέτοια ώστε να σας χαρίσει ένα περίγραμμα μιας ώριμης  και αποδοτικής παρέμβασης.         

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

«Όσο διάβαζα, προοδευτικά η αρχική μου αμφιθυμία μειωνόταν, γιατί συνειδητοποιούσα ότι αυτό που περιγράφει ο Γιάλομ μιλώντας για τις πολύ προσωπικές του εμπειρίες δεν είναι τελικά και τόσο ιδιοσυγκρασιακό. Υποστηρίζει την προσφορά, το σεβασμό για τον ασθενή και για την νόσο του και την απλή κοινή λογική. […] Η αρχική μου αμυντική αντίδραση υποχωρούσε, καθώς συνειδητοποιούσα ότι ο Γιάλομ στέλνει εμμέσως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ίσως μια έκκληση, να συνέλθουμε και ν’ αναλάβουμε δράση, τώρα που η ψυχιατρική υποκύπτει στην οργανική υπεραπλούστευση. Η ψυχιατρική τρελάθηκε , αλλά η κατεύθυνση του Γιάλομ τονίζει την επιστροφή από τη μηχανιστική στην ουμανιστική προσέγγιση. […]

Πιστεύω ότι  είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ψυχαναλυτής και δάσκαλος. Το κεφάλαιο 75, όπου πραγματεύεται τη θεωρία του Φρόυντ σε πέντε μικρού μεγέθους σελίδες, είναι μια περιγραφή της ψυχανάλυσης. Είναι η καλύτερη συνοπτική παρουσίαση που έχω διαβάσει ποτέ, και μόνο ένας πολύ άξιος θεωρητικός και κλινικός θα μπορούσε να την έχει γράψει. […]

Όπως είναι προφανές, η αρχική μου αμφιθυμία εκμηδενίστηκε και θα σύστηνα το βιβλίο αυτό σε κάθε κλινικό, γιατί ακόμα και αναγνώστες που θα έχουν κάποιες αντιρρήσεις θα υποχρεωθούν να εξετάσουν εκ νέου την προσέγγιση τους και να ελέγξουν με ειλικρίνεια τον modus operandi τους. Ελπίζω η κριτική αυτή να υπερβεί την απροθυμία που θα μπορούσε να αποτρέψει έναν δυνητικό αναγνώστη, όπως συνέβη σ΄εμένα αρχικά».

          Peter L. Giovacchini
American Journal of Psychiatry, Ιούνιος 2003

“Ανησυχώ για το πω θα εκπαιδεύεται η νέα γενιά αποτελεσματικών ψυχοθεραπευτών. Ανησυχώ για την ψυχοθεραπεία για το πώς μπορεί να παραμορφωθεί από οικονομικές πιέσεις και να φτωχύνει από ριζικά συντομευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παρ’ όλα αυτά, έχω εμπιστοσύνη ότι στο μέλλον μια συνομοταξία ψυχοθεραπευτών που θα προέρχονται από διάφορους επιστημονικούς κλάδους θα συνεχίσει ν’ ακολουθεί εντατική μεταπτυχιακή εκπαίδευση, και ακόμα και κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, θα βρίσκει ασθενείς που θα επιθυμούν ευρεία ανάπτυξη και αλλαγή, πρόθυμους να αναλάβουν μια δέσμευση αορίστου χρόνου για την ψυχοθεραπεία. Γι’ αυτούς τους θεραπευτές και γι’ αυτούς τους θεραπευόμενους γράφω Το δώρο της ψυχοθεραπείας.

Οι συμβουλές που υπάρχουν σ’ αυτό το βιβλίο προέρχονται από σημειώσεις σαρανταπέντε χρόνων κλινικής πρακτικής. Είναι μια ιδιοσυγκρασιακή μείξη ιδεών και τεχνικών που εγώ βρήκα χρήσιμες στη δουλειά μου. Πρόκειται για τόσο προσωπικές, τόσο υποκειμενικές και μερικές φορές τόσο πρωτότυπες ιδέες, που το πιθανότερο είναι ο αναγνώστης να μην τις ξανασυναντήσει πουθενά αλλού. Ελπίζω πάντως πως κάθε αναγνώστης θα βρει το δικό του δημιουργικό του τρόπο για να προσαρμόσει και να εφαρμόσει στις δικές του συγκεκριμένες συνθήκες δουλειάς τα όσα έμαθα εγώ.»

   Irvin D. Yalom

Κριτική      

Ένα βιβλίο που οριακά εντάσσεται στην κατηγορία των επιστημονικών εγχειριδίων και πιο συγκεκριμένα στα βιβλία ψυχολογίας, αυτοανάπτυξης και αυτοβελτίωσης. Μολονότι ο Irvin Yalom έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που έχουν ξεχωρίσει από την εμπορική τους απήχηση που είχαν και από την προσπάθεια του να μεταλαμπαδεύσει και να εκλαϊκεύσει στα ευρείες αναγνωστικές μάζες τα βασικά αξιώματα και τις αρχές της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, ωστόσο το συγκεκριμένο βιβλίο διαφοροποιείται και κατηγοριοποιείται στα βιβλία που αποτελούν περιεκτικούς  πρακτικούς οδηγούς για κάθε θεραπευτή και θεραπευόμενο που σέβεται και τιμά το θεραπευτικό συμβόλαιο που έχει συνομολογήσει.

O Irvin Yalom έχει δεχθεί αρκετές επιρροές από κλασικούς συγγραφείς της λογοτεχνίας και από μεγάλα πνεύματα της φιλοσοφίας. Από τον  Leon Tolstoi έως τον Επίκτητο και από τον Jostein Gaarder έως και τον Nietzsche ο Irvin Yalom υιοθετεί και ενσωματώνει αφομοιώνοντας δημιουργικά σημαντικά χαρακτηριστικά του έργου τους και τα συμπεριλαμβάνει συνεισφέροντας στην ψυχοθεραπευτική πρακτική.   Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι «το Δώρο της Ψυχοθεραπείας» θυμίζει αρκετά για την επιστήμη της Ψυχολογίας ότι είναι για το πεδίο των Στρατιωτικών Σπουδών το βιβλίο «η Τέχνη του Πολέμου» του Tzu Sun. Μπορεί να μην είναι το ίδιο εμβληματικό και της ίδιας σημασίας, ωστόσο αποτελεί έναν σύντομο πρακτικό οδηγό που είναι σε θέση να παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές εργασίας κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Συνοπτικά, το Δώρο της Ψυχοθεραπείας είναι ένας πλοηγός με διάσπαρτες πρακτικές συμβουλές και αποσπασματικές τεχνικές, που στη διάρκεια των ετών φαίνεται να έχουν δουλέψει αποδοτικά στο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι του συγγραφέα του. Η συνοχή έχει επιδιωχθεί να μην είναι αρκετά χαλαρή μεταξύ των συστάσεων που δίνονται, αν και ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ανατρέχει στο βιβλίο αυτό ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορά χωρίς να είναι προαπαιτούμενο ότι για να κατακτήσει το νόημα και το συμπέρασμα του βιβλίου θα πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε με την σειρά τα κεφάλαια που ξεδιπλώνονται δεδομένου ότι φαίνεται να λειτουργούν και αυτοδύναμα ή ανεξάρτητα το ένα σε σχέση με το άλλο.        

Published by

Χαλαζίας

www.scatteredpages.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s