
Ήρωες! Αυτοί οι περιθωριακοί τσόγλανοι που η δίψα για εύκολο χρήμα και εφήμερη δόξα τους οδήγησε στην ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου . Η ανυποληψία και η παραβατικότητα συνιστούν έναν συστατικό πυρήνα θεμελιωδών εφοδίων που διέθεταν άπαντες οι θαλασσοπόροι που δεν ανέχτηκαν να βολευτούν σε ένα ευρωπαϊκό επισφαλές καταφύγιο αλλά υιοθέτησαν τις βασικές αξίες μιας κουλτούρας διακινδύνευσης προκειμένου να συναντήσουν το άγνωστο και να φλερτάρουν με την βίαιη πρόσκτηση υλικών αγαθών και τον κορεσμό της αδάμαστης ματαιοδοξίας τους. Οι σύγχρονοι κονκισταδόροι θα εισβάλλουν σε νέα άγνωστα εδάφη και θα φροντίσουν να επωφεληθούν σε μαξιμαλιστικό βαθμό από τον ορυκτό πλούτο της νέας γης προκειμένου να δωροδοκήσουν και να αποκτήσουν την εύνοια του βασιλικού στέμματος και των εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας κάνοντας γερό κουπί δεμένοι πάνω στο κατάρτι του τυχοδιωκτισμού τους. Οι βασιλείς θα διευρύνουν τα όρια της επικράτειας τους, θα εμπλουτίσουν το θησαυροφυλάκιο τους, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εργατικό δυναμικό μέσω του θεσμού της δουλεμπορίας και θα επισφραγίσουν την αίγλη και την φήμη τους με την προσχώρηση νέων εδαφών στα βασίλεια τους. Ο κλήρος από την άλλη μεριά θα επενδύσει στην διεύρυνση του σώματος επιρροής των υποψήφιων πιστών τους και θα υιοθετήσει μια προοπτική βίαιης πρόσκτησης των αγαθών της νέας ηπείρου.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
«Περί του πώς, αι καραβέλλαι και άλλα ατμόπλοια της Σάντα Εσπάνια και της Κατόλικα Πορτουγκάλ, μετέφερον τους ηρώους του Κυρίου Ημών να αναγκάσωσι εις την πίστιν του Κυρίου Ημών τους αγρίους του Διαβόλου Αυτών».
ΚΡΙΤΙΚΗ
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής και της ιμπεριαλιστικής επέκτασης των βασιλείων της Ευρώπης στην νέα ήπειρο. Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας φαίνεται ότι προέρχονται έπειτα από ενδελεχή βιβλιογραφική ανασκόπηση και προσπαθεί να μεταδώσει τα άγνωστα κεφάλαια αυτής της ιστορίας της υφηλίου στα λαϊκά στρώματα. Το οπισθόφυλλο του βιβλίο αναφέρεται και στην ύπαρξη ατμόπλοιων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από επιστημονικά έγκυρα πηγές η ατμήλατη ναυτιλία εμφανίστηκε στο προσκήνιο αρκετούς αιώνες αργότερα από την εξερεύνηση της νέας γης. Ωστόσο, ο Νίκος Τσιφόρος ίσως να δελεάστηκε από την πρόκληση να κάνει τις περιγραφές των κειμένων του περισσότερο ζωηρές στην φαντασία των αναγνωστών και για αυτόν τον λόγο να επέλεξε να χρησιμοποιήσει την φράση «και άλλα ατμόπλοια της Σάντα Εσπάνια και της Κατόλικα Πορτουγκάλ» σε μια εποχή που η ατμήλατη ναυτιλία βρισκόταν ακόμη στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Το στυλ γραφής του Νίκου Τσιφόρου είναι μοναδικό και ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά – αν όχι το πιο αντιπροσωπευτικό – είναι ότι «σκουπίζει» την χρυσόσκονη και μεθοδευμένα απομυθοποιεί τα τοτέμ της ιστορίας ανασκευάζοντας την ιστορική πραγματικότητα προσδίδοντας στους ήρωες ανθρώπινα χαρακτηριστικά κατεβάζοντας τους από το βάθρο της τυφλής λατρείας. Μέσα από την γραφή του αποκαλύπτονται τα αληθινά υλιστικά κίνητρα των πρωταγωνιστών της ιστορίας της εξερεύνησης της αμερικανικής ηπείρου απαλλάσσοντας την ιστορία από τα βαρίδια του συλλογικού κεφαλαίου με την οποία επιδιώχθηκε να επιφορτιστεί. Τα αλτρουιστικά ένστικτα και η επιβεβαίωση της σφαιρικότητας της γης μοιάζουν πλέον με ψευδεπίγραφες διακηρύξεις νομιμοποίησης της εξόντωσης των ιθαγενών πληθυσμών, της καταπάτησης της γης τους και της βίαιης αρπαγής των ντόπιων αγαθών τους και του γηγενούς πλούτου τους.
Οι πληροφορίες των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα και περιγράφονται από τον συγγραφέα είναι σημαντικές και ο όγκος τους είναι τόσο καταιγιστικός για τον αναγνώστη έτσι όπως περικλείονται σε αυτό το βιβλίο που καθιστά ανέφικτη και δυσπροσαρμοστική την όποια απόπειρα συγκράτησης όλου αυτού του όγκου της δεξαμενής πληροφοριών που αναφέρονται. Ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Νίκος Τσιφόρος με εύγλωττο τρόπο κατορθώνει να διατυπώσει πικρές αλήθειες για την ανθρώπινη φύση και την πορεία του ανθρώπινου γένους που συστηματικά και μεθοδευμένα αποσιωπούνται από τα βιβλία της επίσημης ιστοριογραφίας. Ο Νίκος Τσιφόρος τολμά και τραβά το παραβάν και αποκαλύπτει την σήψη και την σαπίλα που κυριαρχεί στην μεσαιωνική Ευρώπη, όπου η νοσηρότητα, η ένδεια και η εγκληματικότητα συνιστούν τα καύσιμα που θα ωθήσουν τους νέους ανθρώπους στη διάνοιξη των νέων εμπορικών δρόμων και των ερευνητικών ανακαλύψεων.
Εν κατακλείδι, «τα ρεμάλια ήρωες» είναι ένα βιβλίο που μπορεί να ανακηρυχθεί ως ένα βιβλίο μεστό σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να διακριβωθούν ενδεχομένως από τον αναγνώστη και τον εν δυνάμει ερευνητή σε ορισμένες πτυχές τους ως προς την ορθότητα τους δεδομένου ότι χωρίς να διενεργήσουμε ενδελεχή έλεγχο εντοπίσαμε – στο οπισθόφυλλο – την ανακρίβεια χρήσης της ατμήλατης ναυτιλίας από το βασίλειο της Ισπανίας διαπράττοντας ο Τσιφόρος το «αδίκημα» του ιστορικού αναχρονισμού με ενδεχόμενο δόλο με σκοπό την ιδεολογική χρήση της ιστορίας για να επιβεβαιώσει και να εμπεδώσει την πολεμική του θέση εναντίον της μεσαιωνικής καθολικής Ευρώπης. Με την χρήση μιας μόνο λέξης ο αναγνώστης μπορεί να μπει σε μια σειρά αναγωγών και σκέψεων. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να θεωρήσει ότι η βιομηχανική Ευρώπη πλέον αποστέλλει τα πλοία της στην παρθένα από εκβιομηχάνιση Αμερική. «Τα ρεμάλια ήρωες» είναι ένα βιβλίο που δεν θα θυμάστε τις λεπτομέρειες, ωστόσο θα είστε σε θέση να συλλάβετε το ήθος και τα κίνητρα των θαλασσοπόρων και το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη των μεγάλων ανακαλύψεων.